Stå upp för Sveriges småsparare, Damberg

Dags för S att stoppa den här charaden

Publicerad 2022-01-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den som har mångmiljonbelopp på sitt investeringssparkonto (ISK) är inte någon ”småsparare”. Det låter nog som en självklarhet för de flesta, med det finns faktiskt ett gäng politiker och debattörer till höger som på allvar försöker hävda det.

Varför spelar de dumma, kan man då fråga sig? För att skydda rika kapitalplacerare som snyltar på ISK-förmånerna. När ISK-systemet infördes fanns en tydlig ambition om att det skulle gynna småsparare. Genom fördelaktiga regler och förenklad deklaration skulle trösklarna till finanssektorn minska.

Vanliga löntagare skulle få bättre möjligheter att exempelvis dryga ut pensionen, bygga upp en buffert, eller spara till något extra fint inköp i framtiden. Tanken var god, problemet är dock att finanseliter har kapat systemet för att undgå skatt. Och om högern ska kunna försvara det måste de ljuga.

De senaste åren har ISK-skatten legat på 0,375 procent för alla, oavsett kontosaldo och resultat. Detta ska jämföras med de 30 procent som vanligtvis gäller för kapitalvinster. Med tanke på att Stockholmsbörsen stigit cirka 300 procent sedan ISK-systemet infördes har skatterabatten varit enorm. Riksrevisionen beräknar att statens intäkter minskat med 156 miljarder.

Lurar kunderna

Var har merparten av pengarna hamnat? Hos de redan rika. En kartläggning av Svenska Dagbladet visar att den rikaste tiondelen sitter på 73 procent av alla tillgångar i ISK-systemet. Topphundradelen äger hela 35 procent. Att hävda att ISK i sin nuvarande form främst finns till för småsparande är alltså helt fel.

Men bevisligen stoppar inte det högern. När Magdalena Andersson i somras talade om att införa ett tak så att skatteförmånerna slutar gälla för tillgångar över tre miljoner kronor ryckte flera borgerliga partier ut i ”småspararnas” försvar.

Banken Nordnet – som ökar sina vinster om de lockar kapitalstarka investerare att öppna ISK-konton hos dem – organiserade protestlistor i ”vanligt folks” namn. Man försökte alltså lura kunderna för att skydda sin egen berikning. Så långt är vissa beredda att gå.

Stoppa charaden

Det har blivit dags för S att stoppa den här charaden. Men i de intervjuer som nya finansministern Mikael Damberg gett hittills har han spelat ner behovet av förändringar. Varför inte utfärda ett vallöfte om att ISK-systemet ska reformeras med ett tak eller insättningsgränser så att förmånerna verkligen tillfaller småsparare och inte finanseliten? Ett sådant budskap blir svårt att skjuta ner.

Skattebetalarna har genom pandemin bekostat historiska krispaket för att stötta upp marknader och rädda investeringar. Då är det rimligt att i gengäld be den som gör stora kapitalvinster att bidra med mer än 0,375 procent i skatt. Väljarna kommer förstå varför det är nödvändigt. De flesta ser faktiskt skillnad på mångmiljonärer och småsparare.