Arbetslinjen blev en virusdödsfälla

Karensdagen gör att folk går sjuka till jobbet

Nyamko Sabuni (L)

Varför dog så många inom svensk äldreomsorg under coronapandemin?
Det finns nog många svar på den frågan. Men ett av dem är utan tvekan att människor gick sjuka till jobbet och smittade ner både arbetskamrater och äldre.

Att det blev så borde inte ha kommit som en överraskning. Vi tvingade dem nämligen att gå dit. Om de vill ha mat till barnen och pengar till hyran, vill säga.

Går sjuka till jobbet

För så här hänger det ihop: hela idén med karensdagen är att folk inte ska ha råd att stanna hemma trots att de egentligen borde. Vi har i demokratisk ordning beslutat att ha en stor sjuknärvaro på våra arbetsplatser.

Samma effekt får de osäkra anställningar som blivit vardag i äldreomsorgen och på den arbetsmarknad som liberala ledarskribenter brukar kalla "enkla jobb". Är du timanställd har du inte ens sjuklön och är du sjuk får du kanske inga fler arbetspass.

Arbetsgivarnas marknad

A-kassan är både låg och svår att kvalificera sig till. Det uttalade syftet är att människor ska drivas att ta vilka jobb som helst för att de inte har något val. Arbetsgivarna har därför sedan många år kunnat göra lite som de vill med både bemanning, arbetsmiljö, arbetstider och medinflytande.

I vanliga fall dör de äldre av vinterkräksjuka och säsongsinfluensa. Hur tror politikerna dessa sjukdomar smittar på särskilda boenden och bland äldre med hemtjänst? Genom tankeöverföring?

När pandemin slog på allvar i mars och april växte insikten snabbt att systemet inte fungerar. När det kommer till virus är arbetslinjen en dödsfälla, sjuknärvaro är potentiellt livsfarligt.

LO vill ta bort karensdagen

Karensdagen slopades i mars och a-kassan höjdes i maj samtidigt som det blev enklare att kvalificera sig. Men när nu nästa statsbudget ska förhandlas mellan januaripartierna kräver bland annat Liberalerna skärpta regler.
När LO:s ordförande Susanna Gideonsson igår krävde att karensdagen ska slopas helt och a-kassan får fortsätta ligga kvar på nuvarande nivå reagerade Liberalerna ilsket.

– Vi måste satsa mer på arbetslinjen, sa Nyamko Sabuni (L) till TT.

Det känns verklighetsfrånvänt. Ska vi alltså medvetet återgå till en högre sjuknärvaro på Sveriges arbetsplatser?

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndighetens hemsida finns annars motsatt rekommendation under rubriken "Skydda dig och andra från smittspridning".

"Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk."

Eller med andra ord: Liberalernas politik kan bidra till att fler insjuknar.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten startar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    27 aug 2020

    Tack för alla frågor, försökte hinna så många som möjligt ☀️

  • Anders Lindberg
    27 aug 2020

    Jag tror både och. Tanken att Ulf Kristersson, med Jimmie Åkesson i baksätet, skulle ha styrt Sverige genom Corona är lite skakig. jag tycker det är tur att vi har den regering vi har.

    Men ideologiskt är risken självklart stor. S har kompromissat om frågor de inte borde, som LAS.

    Så kommande budgetar måste minska ojämlikheten och skapa fler jobb. Annars tror jag S är illa ute 2022.

  • 27 aug 2020

    Det märks att liberalerna är styrda utav lobbyister. Det är verklighetsfrånvänt av (L) att yttra sig så här.Bryt sönder januari avtalet! Det här är inget någon svensk har röstat för!Tror du Socialdemokraterna lider utav januari avtalet eller tror du detta stärker deras politik och position i politiken?

    Frihet
  • Anders Lindberg
    27 aug 2020

    Det finns ju en hel del debatt om kapitalismens effekter på exempelvis klimatfrågan. Och det händer mycket både inom vänstern i USA och i Europa.

    ’Dock är vi ju i mitten av en högervåg sedan många år så vänstern ägnar sig mest åt diverse försvarsstrider.

    Själv tror jag klimatfrågan kommer att tvinga oss att ändra hur vi producerar och konsumerar. Så jag är övertygad om att en mer systemkritisk debatt kommer.

  • 27 aug 2020

    Regeringen har ju mest fått syssla med brandkårsutryckningar hela coronatiden. Vad jag efterlyser är debatten om kapitalismen som är ett förkastligt system. Det håller inte. Vilken sysselsättningar ska vi ha som kan vara med och finansiera vård, omsorg och sjukvård. Blandekonomi funkar ju inte. Dessutom när somliga partier bara pratar om skattesänkningar.Det är en stor fråga. Du brukar vara bra på att ge.mig åtminstone- aha-upplevelser

    Maud Skedinger