S har svikit Västsahara

Västsahara är Afrikas sista koloni. Sedan 70-talet har landet ockuperats av Marocko och lika länge har frihetskampen från befrielserörelsen Polisario pågått.

Eftersom Sverige 1 januari i år tog plats som ordförande i FN:s säkerhetsråd kan det vara bra att påminna om att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kongressbeslut på att erkänna Västsahara.

Vårt land har just nu en unik möjlighet att bidra till att sätta ljus på förtrycket, förnedringen och brotten mot folkrätten i västra Afrika.

Kolonialismens sista rest

Västsahara är kolonialismens historia i miniatyr. Först ockuperades landet av Spanien som sög ut naturresurser och behandlade den lokala befolkningen, Sahrawierna, väldigt illa.

Många av de som ursprungligen bodde i området var nomader, de talar arabiska och är sunnimuslimer. De har ett rikt kulturellt arv men hade inget att sätta emot en väloljad utländsk krigsmakt.

Efter Spanien ockuperades Västsahara i stället av Marocko som sedan 1975 har haft kontrollen. Många av de ursprungliga invånarna har flytt till Algeriet medan Marocko i strid med folkrätten har flyttat in stora grupper av marockanska medborgare.

Marocko lägger krokben

FN och väst har protesterat men Marocko har genom åren saboterat alla försök till lösning. Kungadömet tänker behålla både Sahrawiernas land och deras naturresurser.

Även Europa har länge bidragit till att exploatera Västsaharas naturresurser, särskilt de rika fiskevatten som finns utanför Afrikas kust. Sedan Marockos handelsavtal med EU 2012 har tjuvfisket pågått under sken av att vara lagligt.

Sluta tjuvfiska i
Västsahara

Även Sverige har svikit, på hösten 2015 meddelade regeringen att den inte längre var beredd att erkänna Västsahara. Under diplomatins kristallkronor försvann både ideal och kongressbeslut.

Västsahara bör erkännas

Men den 21 december 2016 slog EU-domstolen fast att Västsahara inte är en del av Marocko och därför gäller inte handelsavtalet för dessa områden. EU-fisket i Sahrawiernas vatten är olagligt.

Domen är en bra utgångspunkt för en ny politik. Det rimliga är att Västsahara nu erkänns som en stat och att Marockos ockupation behandlas just som en sådan.

Sveriges kampanj till säkerhetsrådet handlade om att vi rakryggat skulle stå upp för mänskliga rättigheter, fred och folkrätt. Vi vill, säger regeringen, vara en humanitär stormakt.

I april håller Socialdemokraterna kongress. Då är det upp till partiets medlemmar vilken sida Sverige ska stå på.

På Västsaharas - eller ockupationsmakten Marockos.

S bör inte vara Henry
Kissinger

Följ ämnen i artikeln