En ära att få stå på listan

Uppdaterad 2018-05-16 | Publicerad 2018-05-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Borås är den kommun där valresultatet de senaste valen varit mest likt riksvalet. Under valåret 2018 kommer ledarsidan att återkomma till staden för att följa valrörelsens vardag.

Det är lite av löpande band hos Christer Falk i Borås. Kandidaterna till höstens kommunfullmäktigeval kommer in i rummet, sätter sig på stolen framför den neutrala bakgrunden.

– Försök le lite, säger Falk.

– Jag fastnar inte på bild, säger Maria Hanafi.

De uppställda blixtarna blinkar till och naturligtvis finns Hanafis motvilliga leende genast i Christer Falks dator.

Maria Hanafi arbetar på fackförbundet Handels. Dessutom finns hon som en av totalt 125 kandidater på Socialdemokraternas tre listor till höstens kommunfullmäktigeval i Borås. Det är därför hon sitter framför Christer Falks kamera.

Bilderna ska användas till en folder där både lokala och nationella kandidater ska presenteras tillsammans med politiska krav och löften. Den kommer att tryckas i drygt 30 000 exemplar och ska bäras ut av socialdemokratiska medlemmar och valarbetare.

Dyker upp i valstugan

Foldern lär dyka upp i valstugan och på torgmöten.

Sören Björklund från den socialdemokratiska föreningen i stadsdelen Sjöbo berättar stolt att föreningen har många namn på listan. Men föreningen arbetar också direkt med frågor som handlar om närområdet.

Sören Björklund

– Vi har ett tema vi kallar för ”Vision Sjöbo”. Det har väl blivit ett upparbetat begrepp, säger han.

Föreningen bjuder in till öppna möten om konkreta frågor som belysning, övergångsställen och parkering.

– Till det senaste mötet kom det 60 personer, och ungefär hälften är inte medlemmar.

Öppna möten, lokala frågor, dörrknackning och foldrar med kandidater.

Gammaldags i överkant

I en tid av facebookstrategier, trollfabriker och påkostade kommunikationsstrategier låter det kanske old school i överkant. Men foldern är en viktig del av den lokala informationen till väljarna. Samtidigt är den bara ett steg i den process som alla partier över hela landet har genomfört under vintern och som gör att valet den 9:e september alls kan bli av.

På samma gång som mycket av uppmärksamheten riktas mot några få av partiernas toppkandidater i rikspolitiken kräver vårt valsystem och den kommunala demokratin att tiotusentals personer ställer upp och låter sig nomineras till politiska uppdrag.

De prövas av sina politiska föreningar, och av nomineringskommittéer eller valberedningar. Kandidaterna ställs dessutom inför frågan om de verkligen vill representera sitt parti, trots att det många gånger är ett otacksamt arbete som leder till mer kritik än tack.

Många blir inte valda

Många kommer inte ens att bli valda. Om det senaste valresultatet skulle upprepas kommer bara 24 av de nominerade socialdemokraterna att få en ordinarie plats i Borås kommunfullmäktige. Men alla kandidater måste finnas där på valsedlarna för att vårt val som medborgare ska vara verkligt och för att stolarna i de demokratiska församlingarna inte ska riskera att gapa tomma.

I Borås har socialdemokraterna dessutom ambitionen att sprida förtroendeposterna på så många medlemmar som möjligt.

– Ett framtidsparti kan inte bromsa människors engagemang, säger Therese Björklund från SSU-klubben Frihet.

Ändå - eller kanske just därför - är det stolta kandidater jag träffar. På SSU:s klubblokal viftar halva gruppen ivrigt med händerna när jag frågar vilka som är nominerade inför höstens val.

– Bara att få stå på sitt partis lista är en ära, säger Björklund som själv har en knappt valbar plats till riksdagen.

På samma sätt resonerar människor i partier från vänster till höger, och i kommuner från Ystad till Haparanda. Och det ska vi nog egentligen vara väldigt glada för. Utan kandidater som ställer upp med sitt namn på valsedlarna dör demokratin.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.