Mejla

Ingvar Persson

Åkesson leder ett moderat stödparti

Nu vet SD:s anhängare vad de röstade på

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

Veckans historiska statsministeromröstning i riksdagen gav faktiskt fler riktigt viktiga besked till oss som väljare.

De som röstat på Liberalerna eller Centerpartiet fick veta att det trots allt finns gränser som inte kan passeras. Annie Lööfs och Jan Björklunds löften om att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna visade sig vara mer än tomma ord.

De som röstade på Moderaterna eller Kristdemokraterna fick känna vad det betyder att verkligen driva en linje ända in i kaklet, också när det betyder att landa med huvudet först. Den svenska högerns arroganta självförtroende fick sig en rejäl törn i onsdags.

Det viktigaste beskedet

Men de viktigaste beskeden fick kanske de 1 135 000 väljare som valt att rösta för Sverigedemokraterna.

I Sverigedemokraternas allmänna självömkan har man odlat en bild av partiet som något helt annat än de traditionella svenska partierna. SD har stått ensamma mot en ”sjuklöver” som varken velat se verkligheten eller göra något åt den.

Jimmie Åkesson har framgångsrikt kunnat prata om att allt han egentligen kräver är att bli respekterad, å sina väljares vägnar.

Det är ett budskap som lockat missnöjda borgerliga väljare, men också väljare ur arbetarklassen som traditionellt röstat rött men som med all rätt upplever att deras vardagsproblem får alldeles för lite utrymme när olika intressen och eliter får ställa upp dagordningen.

Inte någon ny kraft

När det kom till kritan visade sig Sverigedemokraterna för det första inte alls vara någon ny kraft i den svenska politiken. Åkessons statsministerkandidat var Ulf Kristersson. Partiet uppträder, och vill uppträda, som ett stödparti åt storföretagens och den avdragsberoende medelklassens politiska röst.

Och inte nog med det. Åkessons agerande i onsdags visar för det andra att partiet är redo att offra det där kravet på erkännande och respekt i ett politiskt spel för att vinna inflytande. Han konstaterade själv att Sverigedemokraterna inte fått de garantier man ställt upp som villkor för att ge Kristersson sitt stöd.

Ändå röstade man för honom.

När makten finns inom räckhåll är också Sverigedemokraterna redo att göra avkall på sin, och sina väljares, stolthet.

Sverigedemokraterna är ett borgerligt parti, och med Sverigedemokraterna skulle vi få borgerlig politik. Nu vet SD:s anhängare vad de röstat på.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.