Mejla

Ingvar Persson

Vad är det Centern inte vill förstå?

Hotar den svenska modellen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf inför sitt sommartal.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Med dagens lite nerbantade riksdagsöppnande startar en politisk höst som på många sätt kommer att bli speciell. Efter borgfreden i början av pandemin är de politiska konflikterna nu tillbaka.

En av de svåraste frågorna är lagen om anställningsskydd, las.
Centerpartisten Martin Ådahl har varit på besök hos fack och arbetsgivare för att förhöra sig om hur det går i förhandlingarna om anställningstryggheten. Ådahl själv tycks ha betraktat det som något slags läxförhör.

Till tidningen Arbetet säger han: "Jag tycker de verkar ta det här på stort allvar".

Martin Ådahl som sätter betyg på allvaret hos arbetsmarknadens parter. Man häpnar över självbilden.

Allt ska genomföras

Precis som sin partiledare tycks Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson ha glömt januariavtalets formulering om att bevara den grundläggande balansen på arbetsmarknaden. Blir det ingen uppgörelse innan månaden är slut ska Toijers kritiserade utredning genomföras till sista bokstaven.

Det är tråkigt, men inte överraskande, att både Centern och Liberalerna tycks tro på hot och ultimatum som politisk arbetsmetod.

Ändå är det kanske en annan sak som verkligen borde oroa i Arbetets intervju med Martin Ådahl, upptagenheten med företag utan kollektivavtal.

För Ådahl är det viktigt att just dessa företag får lättnader i anställningsskyddet. Annorlunda uttryckt, han vill att företag utan avtal ska få lättare att avskeda anställda.

Litar inte på Svenskt Näringsliv

Centern litar inte ens riktigt på att Svenskt Näringsliv företräder arbetsgivarna på rätt sätt. Enligt Ådahl har han sagt till om att förhandlarna måste ha speciella kontakter med företrädare för företag som saknar kollektivavtal.

Martin Ådahl.

Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYR≈N

Det är här det verkligen börjar skava. Svensk arbetsmarknad är på många sätt unik. Vi har färre tvingande lagar, mer frihet och färre tvister som måste avgöras av domstolar. Fack och arbetsgivare har tillsammans visat att de kan ta ansvar.

Ordningen bygger på kollektivavtal. De ger frihet att lösa problem och garanterar samtidigt de anställda rimliga villkor. Utan avtal på större delen av arbetsmarknaden kan den svenska modellen inte fungera.

Två förklaringar

Så varför vill Martin Ådahl och Centern gång på gång uppmuntra företag att inte kliva in i kollektivavtalssystemet? Varför vill man att den som vägrar acceptera facket som partner ändå ska ha de fördelar ett avtal ger?

Det finns egentligen bara två förklaringar.

Antingen vill Centern göra om arbetsmarknadsmodellen. Det kommer att betyda fler lagar, statliga minimilöner och massor att göra för domstolarna. Det skulle dessutom betyda större skillnader och djupare klyftor.

Eller också är det så enkelt att Martin Ådahl och hans kompisar från borgerliga tankesmedjor inte alls begriper hur saker och ting hänger ihop.

Inget av alternativen känns bra.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Politiker ska hålla sina fingrar borta

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Ådahl

Arbetsmarknad

Las, Lagen om anställningsskydd