Vill ni hindra smittan? Stoppa karensdagen

Redan på fredag är risken att fler går sjuka till jobbet

En intensivvårdsavdelning i Södertälje under coronakrisen. (Arkivbild)

På fredag återinförs karensdagen. Återigen kommer stora grupper inte att ha råd att vara hemma när de är sjuka.

– Många upplever att de inte kan vara sjukskrivna av ekonomiska skäl, säger Kjell Rautio, välfärdsutredare vid LO, till TT.

Samtidigt ökar smittan och efter att samhället öppnar i dag är risken självklart stor att allt tar fart igen. Även vaccinerade har ju visat sig kunna bli smittade, även om sjukdomen i de flesta fall inte blir så allvarlig.

Tredje spruta

I går gick Folkhälsomyndigheten ut med ändrade riktlinjer, en tredje spruta behöver ges som påfyllning till de som är värst i riskzonen. Det handlar bland annat om svenskar över 80 år, de som har hemtjänst eller bor på äldreboenden.

Tidigt i pandemin infördes en regel om att man fick ersättning även för första sjukdagen vilket ekonomiskt kompenserade för karensdagen. Enligt Försäkringskassan var det en av de viktigaste åtgärderna för att minska smittspridningen. Men det är just denna ersättning som nu tas bort.

”Försöker följa råden”

Det kan visa sig få förödande konsekvenser i exempelvis hemtjänst och på boenden även om själva rekommendationen att stanna hemma om du är sjuk blir kvar.

– De flesta försöker följa rådet men många har väldigt otrygga anställningar och låga löner, och då visar forskningen att i den situationen känner man sig pressad att gå och jobba fast man egentligen inte borde, säger Kjell Rautio.

Hittills har dock debatten handlar om andra saker.

I Region Dalarna utreder arbetsgivarna möjligheten att kräva vaccination för att någon ska bli anställd och i Region Stockholm vill Anna Starbrink (L) få möjlighet att sparka ovaccinerade.

Tvång innebär risker

Självklart bör alla vaccinera sig, det gäller de som arbetar med vård och omsorg och även alla andra. Vi har dock ett uttryckligt förbud mot påtvingade kroppsliga ingrepp i grundlagen av en orsak. Människor, även arbetstagare, har rätt att bestämma om sin egen kropp.

Sedan finns alltid gränsdragningar och avvägningar, frågan om arbetsrätt och vaccinationer är inte enkel.

Risken är dock uppenbar att en ökad grad av tvång, statligt eller via arbetsgivare, istället riskerar att minska förtroendet för vaccinationer. Man brukar exempelvis hänvisa till att vi tack vare stor tillit till samhället har en nästan total täckning i barnvaccinationsprogrammet även om det är frivilligt.

Risken med ökat tvång är att tilliten och därmed vaccinationsviljan istället minskar. Det skulle i så fall kunna påverka även alla andra vaccinationsprogram negativt.

Går sjuka till jobbet

Men oavsett vad man tycker om vaccintvång för personal i vård och äldreomsorg så har sannolikt en återinförd karensdag en betydligt större påverkan på smittspridningen. Om folk återigen går sjuka till jobbet riskerar fler att smittas och om oturen är framme att hamna på iva och i värsta fall avlida.

Om politikerna verkligen vill hindra smittspridningen att ta fart igen – riv upp beslutet om återinförd karensdag.