Pride ställdes in och blev en dag av sorg

Hbtq-rörelsen får inte låta sig skrämmas av skjutningen i Oslo

Sörjande vid platsen för skjutningen.

På gatan i Oslo ligger blombuketter, regnbågsflaggor och vimplar till minne av offren. Natten till lördag dök en man upp utanför gaybarerna på Rozenkrantz gate och började skjuta.

Två män dog och 21 skadades.

Till slut stoppades mannen av folk på gatan. Ett vittne sprang fram och tacklade honom när han skulle byta magasin och han tappade vapnet. Fler följde efter och gärningsmannen brottades ner. 43-åriga Zaniar Matapour greps av polisen.

Den stora Prideparaden som var tänkt att gå senare samma dag ställdes in. Det som skulle bli firandets och regnbågens dag, blev i stället sorgens.

Misstänker terrorism

Säkerhetspolisen PST har gått ut med att de känner till gärningsmannen sedan tidigare. De säger att han har kopplingar till islamism och att de misstänker att han radikaliserats de senaste åren.

– Han har en lång historia av våld och hot. PST har haft kännedom om gärningsmannen sedan 2015, sa säkerhetspolisens chef Roger Berg på en pressträff.

Säkerhetspolisen beslutade också att höja terrorhotsnivån efter händelsen. De hänvisar till att gärningen riskerar att inspirera andra.

Vägrar prata med polisen

Polisen utreder motiven till skjutningen. Hypoteserna inkluderar hatbrott och psykisk ohälsa. Men än så länge har gärningsmannen vägrat prata med dem.

Enligt Matapours försvarsadvokat beror det på att han är orolig för att polisen ska förvränga det han säger – han vill bara tala med dem om allt som spelas in blir offentligt.

När utredningen är klar vet vi förhoppningsvis mer om gärningsmannens motiv. Men det vi vet redan nu är att Zaniar Matapour hade kopplingar till islamistiska nätverk och att han attackerade kända gaybarer.

Svara med öppenhet

Efter terrordådet på Utøya och i Oslo 2011 höll Norges statsminister Jens Stoltenberg ett tal till nationen. Högerextremisten Anders Behring Breivik hade mördat 77 personer, av dem 67 barn och unga på sommarläger med det norska arbetarpartiets ungdomsförbund.

– Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet, sa Jens Stoltenberg då.

Samma sak måste gälla nu. Prideparaden i Oslo var tvungen att ställas in. Men snart kommer den tillbaka, dubbelt så färgstark.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln