Mejla

Jonna Sima

Partiledardebatten blev ett superspridarevent

Annie Lööf och Per Bolund har fått covid-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf testade positivt för covid-19 strax efter att hon hade deltagit i årets första partiledardebatt igår.
Annie Lööf testade positivt för covid-19 strax efter att hon hade deltagit i årets första partiledardebatt igår.

LEDARE

Det var nog en hel del som reagerade på att riksdagens 349 ledamöter – och publik på läktaren! – närvarade när årets första partiledardebatt ägde rum i onsdags.

Bara dagar innan hade regeringen skärpt restriktionerna efter att smittotalen skenat efter jul- och nyårshelgerna. Senaste veckan har över hundra tusen svenskar testat positivt för covid-19.

Flera partier uttryckte kritik mot regeringen för att samhället återigen skulle begränsas en aning. Längst gick givetvis Jimmie Åkesson och Nyamko Sabuni.

Förvånad statsminister

SD anmälde Magdalena Andersson till Konstitutionsutskottet med motiveringen att partiet anser att restriktionerna inte står i proportion till faran för människors liv och hälsa.

Liberalerna å sin sida vill desperat få uppmärksamhet för någonting. Vad som helst! Därför meddelade de i början på veckan att de vill sätta stopp för restriktionerna samt kommer rösta nej till en förlängning av pandemilagen, som ger regeringen rätt att stänga ner samhället.

Magdalena Andersson undrade på presskonferensen efter partiledardebatten om partiledarkollegorna verkligen begrep i vilket dramatiskt skede smittspridningen befinner sig i.

Några timmar senare meddelade Centerpartiets Annie Lööf och Miljöpartiets Per Bolund att de hade testat positivt för covid-19 via snabbtest.

Misstänkt superspridarevent

Båda hade deltagit i partiledardebatten och samtalet efteråt mellan partiledarna om säkerhetsläget apropå krisen mellan Ryssland och Ukraina.

Det går alltså att befara att partiledardebatten varit ett superspridarevent.
De båda partiledarna lär få vänta i karantän på ett mer tillförlitligt PCR-test. För närvarande rapporteras det om att det kan dröja flera dygn för att få göra och få svar på ett sådant test i Region Stockholm.

Under den gångna veckan har en hel del röster höjts om att det är överdrivet att stänga krogen klockan 23, uppmana till hemarbete och införa nya publikbegränsningar. De som är dubbelt eller trippelt vaccinerade blir ofta inte särskilt sjuka. I Lööfs och Bolunds fall har de knappt fått några symtom.

Men det är som att dessa kritiker redan har glömt solidaritetstanken som varit den röda tråden genom de senaste två årens pandemikris. Att vi alla måste hjälpas åt för att skydda de sköraste i samhället – och sjukvården från att kollapsa.

Skamsen insikt

Nu råkar ett par hundra tusen av dessa "sköraste" vara varken äldst eller sjukast, utan människor som trots alla uppmaningar har struntat i att ta vaccinet. Det kan man tycka är både upprörande och dumt, men det är ändå de som just nu belastar vården mest och utgör en risk för många andra.

Magdalena Andersson är nog så pass storsint att hon inte tänker "vad var det jag sa" när coronan nu sprids i riksdagen. Men kanske har åtminstone Liberalerna och Sverigedemokraterna skamset insett att det inte är dags att blåsa faran över än.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Skamlöst hyckleri om de nya restriktionerna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Covid-19

Coronaviruset

Partiledardebatt

Magdalena Andersson

Nyamko Sabuni

Per Bolund

Annie Lööf