Kvinnohatet är ett samhällsproblem

13 kvinnor har dödats under årets första nio veckor

Fortsätter utvecklingen ser det dödliga våldet mot kvinnor att nå nya katastrofala nivåer i år.

Internationella kvinnodagen borde vara en dag att hylla oss kvinnor. Tänk vad vi kan! Vi bär och föder barn, vi kan förse dem med all den näring de behöver under deras första månader i livet.

Den som har gått igenom eller bevittnat en förlossning tvivlar nog inte på vilket kön som egentligen är det starkaste. Men i den världsordning vi lever gäller andra parametrar.

Den 8 mars har blivit till en dag då vi istället tvingas ta upp bristen på jämställdhet och rättvisa mellan könen. Och det här året har redan börjat mörkt.

Inte bara för Rysslands krigsbrott i Ukraina. Även här i Sverige har 2022 börjat våldsamt.

Under årets första nio veckor misstänks 13 kvinnor ha mördats av en före detta eller nuvarande partner. Det ska sättas i relation till de senaste fyra åren då omkring 15 kvinnor i Sverige har dödats – årligen.

Tragiskt trendbrott

Fortsätter utvecklingen ser det dödliga våldet mot kvinnor att nå nya katastrofala nivåer. Det skulle i så fall vara ett tragiskt trendbrott.

Sedan början av 2000-talet har dödligt våld mot kvinnor i nära relationer minskat med närmare 20 procent. Men under dessa två decennier har trots allt hela 340 kvinnor i Sverige dödats av sin man, pojkvän eller sambo. Varje kvinna är någons oersättliga mamma, syster, vän eller arbetskamrat.

Tänkbara anledningar till den tidigare minskningen enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är samhällets olika insatser mot våld i nära relationer, men också ett ökat ekonomiskt oberoende för kvinnor.

Pandemin har varit en prövning för alla och för många kvinnor har den sociala isoleringen inneburit stora risker för liv och hälsa. Jämställdhetsmyndigheten har rapporterat om att mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck har förvärrats.

Skärpta straff inte tillräckligt

Regeringen har gjort flera bra insatser på området. Man har skärpt straffen för sexualbrott och föreslagit att ett nytt brott i brottsbalken för hedersförtryck införs. De har även tillsatt en utredning som ska ta ställning till om kön ska vara grund för hatbrottsmotiv. Men det är uppenbart att mer krävs.

Den vanligaste mordplatsen är kvinnors egen säng

Manliga förövare av dödligt våld mot kvinnor skiljer sig åt jämfört med förövare av annat dödligt våld. De är ofta mer etablerade i samhället och bara runt hälften av förövarna är dömda sedan tidigare.

Den vanligaste mordplatsen är kvinnors egen säng. Deras "brott" är ofta att de har velat skilja sig, leva fritt och självständigt.

Kvinnohat dödar. Det får inte bli en fråga som glöms bort det här valåret.

Jonna Sima chattade med läsarna. Läs alla frågor och svar här:

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    8 mars 2022

    Tack för idag, och hoppas ni får en trevlig 8 mars! Kampen fortsätter. :)

  • Jonna Sima
    8 mars 2022

    Ja, det är verkligen det största problemet. Vi ser just nu hur Putin och hans maktmän skapar en humanitär katastrof i Ukraina och visar en fruktansvärd hänsynslöshet mot civila.

    Den destruktiva mansrollen tar sig olika uttryck och kräver fortsatt fördjupad analys och diskussion.

  • 8 mars 2022

    Det grundläggande problemet är manligheten i sig. När ska vi ta itu med det problemet på allvar, och få männen att bara vara människor?

    Hasse
  • Jonna Sima
    8 mars 2022

    Fast mycket handlar om att det är svårt rent praktiskt att frigöra sig från sin förövare. Känslomässigt är det också en utmaning, Stockholmssyndromet är ju en sådan förklaring. Men största problemet för våldsutsatta kvinnor är att få hjälp ekonomiskt och att få en bostad och kanske hemlig identitet. Har de barn ihop med mannen tillstår ytterligare problem då pappan i de flesta fall har rätt att fortsätta träffa sina barn.

  • 8 mars 2022

    Stämmer verkligen det sista. Min ringa erfarenhet av kvinnor som stannar kvar i relationer med hustrumisshandlare är att de känner att deälskar förövaren. De måste ha förövarens förlåtelse för attkunna frigöra sig. Jag har alltid tyckt att man skulle kunna förebygga den formen av mental kidnappning i skolan.

    Anders

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.