FN måste motverka alla former av rasism

Nu är inte tiden att ge upp

FN-huset i New York.

Antalet västerländska stater som valt att bojkotta FN:s antirasistiska konferens ökar och Frankrikes Macron är en av dem som nyligen anslutit sig till skaran. Konferensen, som kommer hållas i september i New York följer upp den första antirasistiska FN-konferensen som hölls i Sydafrika för 20 år sedan. Det är en högst symbolisk konferens som är lika viktig nu som då. I Europa ser vi högervindar av rasistiska och nazistiska organisationer i frammarsch. Vi ser svarta i USA som systematiskt blir fängslade och dödade av amerikansk polis. Vi ser systematisk rasism där personer med utländska namn har svårare att få jobb, bostad och lån. Men trots detta lyckas FN inte kraftsamla för att jobba vidare mot rasism.

Rasistiska uttalanden

Bojkotten beror på de rasistiska och antisemitiska uttalanden som gjorts under tidigare konferenser vilket lett till att konferensen motverkat sitt eget syfte. Delarna av konferensen där civilsamhället har kunnat delta har varit ett av de forum där uttalanden varit högst problematiska. Det har resulterat i att världsledare lämnat konferensen men i år är det alltså fler som redan i förväg sagt att de inte kommer delta.

Om inte ens världens länder vill ta debatten och uppfylla konferensens syfte, vad finns det då för hopp för oss andra?

Ett av länderna som valt att bojkotta är USA, trots Bidens fokus nya på diplomati och dialog i sin utrikespolitik. Att lämna forumet går inte alls i linje med det.

Det är fel väg att gå, att lämna diplomatiska forum för att syftet inte uppfylls. Med den logiken borde stater kanske bojkotta fler forum som inte heller uppfyllt sina syften. Ett exempel är forumet för nedrustning där man inte kunnat ta beslut i konsensus på närmare 25 år. Bara för att det inte alltid går framåt inom en fråga har man inte gett upp, och det borde man inte göra i det här fallet heller.

Ökad diskriminering

Med migrationen ser vi en större del av xenofobi, diskriminering och rasism växer i världen. Fördomar och hat finns i stor utsträckning på nätet. Även i Sverige ser vi hur rasismen är på uppgång. 2018 var nästan sju av tio hatbrott motiverade av rasism eller främlingsfientlighet. Sverige är även det land med störst segregation på arbetsmarknaden utifrån utländsk bakgrund jämfört med utbildningsnivå. Det är därmed en viktig fråga för Sverige att man lyckas tackla rasismen.

Jag har all förståelse för att inte orka ta debatten om rasism. Blir man utsatt för det dagligen kan det inte längre ses som ens ansvar och det är lätt att diskussioner blir infekterade. Man borde sätta upp tydliga spelregler för den här typen av forum. Ge organisationer som inte kan bete sig en varning och uteslut dem som inte följer reglerna. Men att stater vägrar engagera sig i antirasism gör ingenting bättre.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.