Ledare

Irene Svenonius kör Stockholm i botten

Sämst i landet på tredje sprutan.

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Region Stockholm styrs så dåligt att högerns politiker börjar vända sig mot varandra. I Stockholm har de borgerliga styrt i över 15 år, och det är de som har det högsta ansvaret för sjukvården. Det är även regionerna som får ta hand om vaccinationerna, något som vi vet gick riktigt uselt sen sist.

Vaccin slängdes, människor blev inte kallade och de som gick först i kön var inte alltid de som behövde det mest. Och nu upprepar sig historien, nästan som en parodi.

Folkhälsomyndigheten är kritisk till hur huvudstaden skött vaccinationen. Till TV4 säger de att de önskar att tiderna inte gått till spillo. Även forskare kritiserar regionen.

Vaska tusentals tider

TV4 rapporterar att Stockholm är sämst i landet på att ge tredje sprutan. I huvudstaden har 20 procent fått tredje dosen vaccin, medan andra regioner kommit dubbelt så långt. De rapporterar även om att 28 000 tider hade kunnat användas i december – om bara fler blivit kallade av regionen.

"Det är viktigt att prioritera de äldre men det är inte det enda sättet att skydda de äldre. Om vi kan minska smittan så mycket som möjligt skyddar det också befolkningen, och i synnerhet de äldre", säger Martin Corcoran, forskare vaccin och genetik vid Karolinska institutet till TV4.

Medan mycket tyder på att liv och hälsa kan hänga på den tredje dosen, så har region Stockholm misslyckats med att vaccinera människor. På Twitter rasade kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal. Hon skriver att hon blivit sjuk i Covid i Stockholm och undrar "Hur kan hanteringen TVÅ ÅR in i pandemin vara ett så stort clusterfuck?".

Högern knorrar

Många påpekade då att det är hennes eget parti som styr regionen. Något som hon självklart vet om. Och just kritik från högern mot den högerstyrda region Stockholm blir allt vanligare. Kanske för att många inser allvaret av den egna politiken så snart den drabbar dem själva.

När TV4 söker Region Stockholm så gör de precis som de brukar. De duckar intervju efter intervju, trots att de är ytterst ansvariga. Och mest makt har Irene Svenonius (M).

Men kommer de här skandalerna räcka för att regionrådet Irene Svenonius (M) och hennes vänner avsätts vid nästa val? Vi får hoppas på det, särskilt nu när högern börjat knorra över sin egen politik.

Publisert:

LÄS VIDARE

Varför är Kristersson så osannolikt dålig?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Svenonius

Vaccin

Covid-19

Region Stockholm