Klimat - de minst skyldiga dör först

En fjärdedel av landet under vatten

En fjärdedel av Bangladesh ligger just nu under vatten. Över tre miljoner människor är drabbade. Omkring 100 - många barn - har dött i vattenmassorna. Dessutom har landet drabbats av fler cykloner. Utan evakueringsplaner och varningssystem hade dödsoffren kunnat vara många fler.

Översvämningarna kommer knappast som en överraskning. Årets monsunregn har varit kraftigare än på länga. I Nepal och Indien har vattnet orsakat översvämningar och jordskred som kostat hundratals människor livet.

Bara i den indiska delstaten Assam uppströms Bangladesh har över 2 000 byar drabbats. Miljoner människor är på flykt.

Monsunregn varje år

I södra Asien är monsunregn inget ovanligt. Tvärtom, de är en del av årscykeln. Bangladesh har också drabbats av översvämningar och cykloner många gånger tidigare. Det som är anmärkningsvärt är skalan, och att katastroferna tycks komma allt tätare.

Forskarna är eniga om förklaringen. Det handlar om klimatförändringar. Extremvädret blir vanligare, precis som här, men konsekvenserna blir många gånger mycket större. Fattiga människor ser inte bara sina hem sköljas bort utan förlorar samtidigt sin försörjning när skörden förstörs och fiskeredskap försvinner.

Pandemin skonar ingen

Coronapandemin skonar inte heller länder som Bangladesh. Konsekvenserna av viruset och försöken att skydda samhället från det slår hårt mot människor som riskerar att förlora allt.

Livsförutsättningarna i södra Asien hotas dessutom när Himalayas glaciärer smälter. Hundratals miljoner människor kommer att förlora tillgången till vatten under delar av året.

Klimatkrisen har inte tagit paus under pandemin. Och precis som vanligt är det de som gjort minst för att förstöra planeten som får betala det högsta priset.