Vem bryr sig om alla alkoholister?

I Sverige skapas just nu en folkhälsoskuld

Coronakrisen har ökat behovet av samtalsstöd för alkoholkonsumtion – en folkhälsobomb i smittans skugga.

Effekterna av pandemin börjar bli allt mer kännbara. Arbetslösheten ökar, och det gör också alkoholmissbruket bland grupper som är allra mest sårbara. Sveriges radio rapporterar nu om en 30-procentig ökning av samtalen till stödlinjen alkohollinjen.

Hemarbetet är vad som sägs öka de allra svåraste fallen. När vi spenderar nästan all vår tid hemma, ofta isolerade från våra tidigare sociala kontakter, ökar också risken för återfall eller att dricka mer generellt. Sommaren gör dessutom sitt – Sverige har en lång tradition av drickande för att "njuta" av semestern.

– Det är trasigt, och det går snabbt. Och det tror jag verkligen har att göra med att den här strukturen runtomkring oss har försvunnit, och när man rycker den så blir det fritt fall, som Sarah Demitz-Helin, företagshälsovårdare, säger till Ekot.

Skambelagd sjukdom

Alkoholmissbruk är en av samhällets allra mest skambelagda folksjukdomar. Att över huvud taget söka hjälp eller prata med sin arbetsgivare för att få insatser är ett mycket långt steg för många.

Man kan anta att det ökade behovet av samtalsstöd både beror på förvärrade alkoholproblem, men också om att problemen blir omöjliga att fly ifrån om man är inlåst hemma med sin familj. Ur det perspektivet är de ökade samtalen positivt. Fler söker hjälp, men fler behöver också hjälp.

Folkhälsomyndigheten ansvarar för både smittobekämpningen liksom för folkhälsan i sin helhet. På samma sätt som inställda operationer nu skapar en vårdskuld skapar pandemin en folkhälsoskuld. Samhället måste ha beredskap för det.

Rätten att sälja viktigare än människor

Just nu finns ingen information på alkohollinjen.se som handlar specifikt om drickande kopplat till coronapandemin – sommardrickandet frontar sidan. För människor i missbruk liksom för deras anhöriga är det livsviktigt att relevant information och hjälp finns lättillgänglig. Allt för att snabbt identifiera riskfyllt drickande.

Samtidigt behöver samhällsdebatten i coronakrisens spår också handla om den svenska alkoholpolitiken. När frågan över huvud taget dyker upp på agendan handlar det nästan uteslutande om rätten att få sälja sprit. Moderaterna vill göra alkoholen tillgänglig i livsmedelsaffärer. Centerpartiet pratar sig varma om gårdsförsäljning.

I sin iver att skapa marknader för företagare glöms missbruket bort, och människor lämnas ensamma i sitt lidande.