Morfin istället för vård är ovärdigt

Skonsam död snarare än att försöka rädda liv

Thomas Anderssons far Jan Andersson tillfrisknade från covid-19 i våras tack vare sonens larm i media.

Över 90 procent av alla som dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. Nära hälften av dem bodde på äldreboende. Många har förlorat sina nära och kära i pandemin, tragiskt nog har det inte bara berott på brister i utbildning och utrustning. En granskning som Ekot gjort visar att många covidsjuka äldre har fått felaktig behandling. I stället för att sätta in näringsdropp och syrgas har patienterna direkt fått palliativ vård, det vill säga lugnande och smärtstillande medicin som morfin.

Rent krasst kan det ha handlat om att ge en skonsam död snarare än att försöka rädda liv. Som om inte det vore illa nog har de anhöriga inte blivit informerade eller involverade i beslutet.
– Det är helt utanför alla regler, både mänskliga och juridiska. Du måste göra det här i samråd med anhöriga. Det är liksom helt galet, det här är helt emot alla regler, säger Ingmar Skoog, professor i epidemiologisk psykiatri vid Göteborgs universitet, till SR.

Liknas vid aktiv dödshjälp

Redan i våras kom larm om att våra covidsjuka äldre inte fick vård eller komma till sjukhus. Thomas Andersson gick ut i media och berättade hur hans 81-årige far Jan Andersson insjuknade i mars på ett äldreboende i Stockholm. Utan att ha blivit informerad hade läkare ordinerat pappan morfin och sonen uppmanades att komma och ta ett sista farväl. Men Thomas Andersson insisterade på att pappan skulle få dropp och sina vanliga mediciner. Snabbt repade sig Jan Andersson och blev friskförklarad.
Thomas Andersson liknade läkarnas behandling vid aktiv dödshjälp.

Misstagen får inte upprepas

Ekots granskning visar att det här fallet inte var ett olyckligt undantag. Nu ökar återigen smittspridningen i landet, även på äldreboenden. Då får inte dessa misstag upprepas. Ingen ska behöva vara rädd för att dö i covid-19 på grund av fel vård, oavsett ålder.