Det är dyrt att hitta sig själv

Inget den ensamstående kassörskan har råd med

En grupp av kvinnor gör yoga på stranden.

När karriär, kärnfamilj, villa, bra bil och sommarstuga är fixat suktar ofta medelklassen efter mera. De vill hitta sig själva. Ämnet är aktuellt i flera av Sommar-programmen i P1. Agneta Sjödin har ägnat åratal åt sin inre resa och Amelia Adamo fick ett brutalt uppvaknande på sin under ett julfirande med familjen på en paradisö.

Den inre resan behöver inte vara dyr i sig. Det räcker gott med att ha tid att i lugn och ro sätta sig ner och tänka. Men livsstilsattributen som ofta krävs kostar på. Yoga-läger, biodynamiskt odlat vin, personlig padeltränare, antirynkkrämer och eterisk olja är inte gratis.

Samma målgrupp kan i sommar för 6 000 kronor bo två nätter i en skogsstuga med utedass och utan el och vatten. Företaget som erbjuder detta kallar sin lukrativa affärsidé för ”retreat”, i det här fallet ett köp av varken en vara eller tjänst. Man betalar enbart för en upplevelse där man själv gör allt jobb och får lite uppseendeväckande innehåll till sitt eget Instagram.
Eller vänta nu, en del av paketet går ut på att lämna sin mobiltelefon i tryggt förvar hos arrangören. Tanken är att klippa banden med omvärlden i hela 48 timmar. Men de kan säkert se till att fota detta exklusiva boende åt gästerna, så alla kan ta del av deras modiga besök i vildmarken innan de tar SUV:en hem till Bromma igen.

Den välbeställda medelklassen kan alltså gladeligen lägga dyra pengar på den undermåliga standard, som den äldre arbetarklassgenerationen växte upp med och tackar välfärdssamhällets utveckling för att de nu slipper.

2019 rapporterade LO om att Sverige är det land i västvärlden där ojämlikheten ökat mest under de senaste decennierna. En ensamstående mamma hinner inte leta efter sig själv, hon har fullt upp med att försöka hitta fler arbetspass i butiken. Valet står mellan fotbollsskor till dottern eller mat hela månaden, inte om nästa weekendresa ska gå till Mallorca eller Barcelona.

Under två år har en socialdemokratisk jämlikhetsgrupp med ledning av Magdalena Andersson fokuserat på utveckling av samhällsreformer; minska inkomstskillnader och minska skillnader mellan olika delar av landet. Slutrapporten lämnades in i maj och lyfter särskilt fram jobbsatsningar med stärkt välfärd och omfördelningar. Det här är konkret politik som kan utjämna livsvillkoren och göra den inre resan iallafall tidsmässigt tillgänglig för fler.
Jämlikhetsdebatten kommer gå varm på Socialdemokraternas partikongress i höst. Frågan är bara hur mycket som sedan blir verklighet, för den ensamstående mamman som jagar fler timmar i butiken, i det osäkra parlamentariska läge som råder.