Krogägarna borde vara glada att de får ha öppet

Nu handlar allt om att stoppa smittan

Frankrike har en ny lockdown. I Tyskland har barer, restauranger och gym stängts. I Spanien och Österrike råder nattligt utegångsförbud och i Grekland är munskydd obligatoriskt överallt i offentliga miljöer.

I Sverige säger statsministern med bister min att krogarna måste sluta servera alkohol klockan tio på kvällen. Det är sannerligen inte storsläggan Stefan Löfven tagit till.

I synnerhet inte när vi vet att smittspridningen ökar i alla regioner utom en. Inte när sjukvården rapporterar om allt fler inlagda och när sjukvårdspersonal vittnar om att de inte orkar med ännu en kris.

Den rimliga frågan borde vara, räcker den här uppoffringen verkligen? Är det tillräckligt att avstå från alkohol på krogen efter klockan tio för att Sverige ska kunna bryta kurvan, rädda liv och fortsätta att fungera?

Ställer andra frågor

Det är inte dessa frågor som restaurangnäringens branschorganisation Visita - med Maud Olofsson som ordförande - ställer sig. I stället förklarar vd:n Jonas Siljhammar för SVT att han är "förvånad och besviken".

"Förvånad"? Följer man inte nyhetsrapporteringen på krogarnas arbetsgivarorganisation? Har man ingen kontakt med kollegorna i andra europeiska länder?

I Svenska Dagbladet går en krögare ännu längre. Han hävdar att förbudet innebär "dödsstöten" för branschen.

Mitt i en pandemi som skördat 6 000 liv bara i Sverige känns det bildspråket svårsmält. Bara idag rapporterar Folkhälsomyndigheten 40 nya dödsfall.

Regeringens samarbetsparti Centern är också tagna på sängen. ”Oansvarigt” säger Rickard Nordin. Han är talesperson i ekonomiska frågor och nu tydligen också smittskyddsexpert.

Staten har räddat företag

Under pandemin har staten - alltså skattebetalarna - vräkt ut pengar för att rädda jobb och företag. Så sent som den här veckan lämnade regeringen förslag om att flera av stöden förlängs till en beräknad kostnad på minst 15 miljarder kronor.

Insatserna har varit nödvändiga. Sverige måste fungera också den dag pandemin är över. Då måste så många företag och så många jobb som möjligt finnas kvar.

Det kan hända att det nu krävs nya stödinsatser till krogbranschen. Den har redan drabbats hårt när människor väljer att ta ansvar och hålla sig ifrån sociala sammanhang.

Men det är inte rimligt att kroggästernas intresse av att festa hela natten eller att restaurangernas önskan att få sälja öl, vin och sprit efter klockan 22.00 ska styra coronarestriktionerna. Det måste smittspridningen, situationen i vården och omsorgen om riskgrupper få göra.

Ärligt talat, om vi kommer undan med ett alkoholförbud efter klockan tio på kvällen ska vi alla vara väldigt glada. Också direktörerna på Visita.

Följ ämnen i artikeln