S ska inte vara ett machoparti, Löfven

Glöm inte väljarna som längtar efter en vänstervåg

Stefan Löfven ska inte gå åt höger när S-väljarna som går till SD vinns sannolikt inte tillbaka ändå.

I förra veckans partisympatiundersökning från SCB fanns en lågt hängande frukt för S-strateger att skörda. I alla fall vid en snabb läsning av rapporten.

Sedan valet 2018 har Socialdemokraterna förlorat 0,1 procent av väljarstödet. Ingen ko på isen alltså. Men jämfört med samma undersökning från i höstas har fallet varit högre. Och i matrisen där SCB förklarar väljarströmmarna syns att 0,7 procent gått till M och 0,6 procent till SD. Dessutom har fler LO-medlemmar lämnat S för SD.

Ska S bli ett högerparti?

Med den här statistiken på bordet är det inte svårt att föreställa sig hur hjärnorna hos nämnda strateger maler när nästa års riksdagsval kommer allt närmare. Att en spelteoretisk slutsats dras där det handlar om att lägga sig så nära M och SD som möjligt med samma högerfrågor om hårda tag och invandring. Allt för att vinna tillbaka väljare.

Vill partiet växa borde lösningen vara mer – inte mindre – socialdemokratisk politik.

Men en sådan analys är både riskfylld och ogrundad. Dels för att det inte finns något som säger att väljarna faktiskt återvänder om S blir som M och SD. Vill man rösta höger så är ju S inget logiskt alternativ.

Dessutom vet vi att machopolitik inte är något S vinner på i längden. För detta är ingen ny diskussion, idéerna om S högergir fanns redan i förra valrörelsen. Ändå vet vi att det var frågor om välfärden som avgjorde valresultatet.

Vill partiet växa borde därför lösningen vara mer – inte mindre – socialdemokratisk politik. Särskilt med tanke på alla de lojala väljare som ser S som garanten för fackliga rättigheter och ett jämlikt samhälle. De som snarare vill att S gör en vänstersväng.

Lyssna på väljarna

Och tittar man närmare på SCB:s siffror finns det fog för en sådan riktning. Arbetarväljarnas flykt hänger sannolikt ihop med ett befogat missnöje där ökade klyftorna känns in på bara kroppen – trots år med S-regering.

Ett sådant missnöje bör tas på allvar och bör mötas med politik som gör vardagen bättre för vanligt folk. Mer jämlikt.

Kanske är det läge att lyssna på väljarna – att inte satsa alla kort på spelteori. I september 2018 rankade väljarna sjukvård, skola och jämställdhet som valets tre viktigaste frågor i SVT:s Valundersökning. Ändå är det – trots ett och ett halvt år av pandemi – högerns machofrågor som ligger högst på agendan.

Stefan Löfven behöver visa på alternativ till högerns populism, alarmism och enkla lösningar. Satsa på riktig S-politik, så kommer nog arbetarväljarna tillbaka självmant.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Lina Stenberg
    11 juni 2021

    Tack för en bra chatt idag! Hoppas ni får en fortsatt fin dag så hörs vi snart igen!

    /Lina

  • Lina Stenberg
    11 juni 2021

    Hej Anonym!

    Ja, detta är ingen enkel situation. Politik handlar ju dels om att vilja men i det konkreta utförandet måste det ju gå igenom en riksdag som man i händelse av minoritetsregering behöver kompromissa kring.

    Detta är frustrerande men ändå en viktig del av demokratin.

    Det som kan vara viktigt att tänka på är att det ändå spelar stor roll vem som styr. Regeringen kan lyfta frågor och driva prioriteringar i en viss riktning.

  • 11 juni 2021

    När man försämrar LAS dessutom utan att samtidigt göra något åt diskriminering, arbetsmiljö och psykisk ohälsa, tar bort Värnskatten, marknadshyror o. s. v. så har man kompromissat bort sin trovärdighet för varför kommer inte samma sak hända nästa mandatperiod?

    Anonym
  • 11 juni 2021

    Jag håller med det som skrivs i dagens ledare S sväng vänster och bli tydligare i politiken, att jamsa efter fungerar dåligt se på liberalerna. Allt detta gnäll på invandringen redovisa istället skattesänkningarna för de priviligierade, där pratar vi om miljarder. Jag skulle också vilja fråga högern när kommer de utlovade pengarna att nå mig, landet är ju fullt med miljardärer och extreminkomsttagare, när skall pengarna och samhällsservicen nå oss längre ner?

    Lars Samuelsson
  • Lina Stenberg
    11 juni 2021

    Hej Ulrika,

    Jag håller med, skolan är helt central här liksom övriga välfärden. Här finns möjligheter till förbättringar när utbildningsministern öppnat upp för att ta bort privata kösystem och justera den orättvisa skolpengen som ger friskolorna mer pengar över till aktievinster.

    Men det behövs ännu mer och förhoppningsvis blir det en livlig debatt om det i valrörelsen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.