63-åringar ska inte tvingas omskola sig

Dagens regler är inte värdiga

Precis innan midsommar ska riksdagen rösta om att göra livet värdigare för ganska många. Då ska riksdagsledamöterna nämligen ta ställning det regeringen kallar "trygghetspensionen".

Som det ser ut nu kommer förslaget att gå igenom.

Egentligen handlar det inte om pension. Däremot vill regeringen att den som passerat 60 och har slitit ut sig i arbetslivet ska få lite lättare att få sjukersättning, det som förut kallades förtidspension.

Hårda villkor

Idag är villkoren hårda. För att få sjukersättning ska man inte bara vara så skadad eller så utsliten att man inte kan gå tillbaka till sitt gamla jobb eller till sin gamla bransch. Man ska helt sakna förmåga att utföra något arbete alls på arbetsmarknaden.

Skulle det behövas kan den sjuke skickas på omskolning till ett jobb man aldrig haft och aldrig tänkt sig att ha.

För den som just fyllt 42 är det kanske rimliga villkor. Meningen är trots allt inte att den som kan arbeta ska leva på samhällets stöd. Det är dåligt för alla.
Men att tillämpa samma regler för en person som bara har några få år kvar till ålderspension är både fånigt och orättvist.

Orättvist och fånigt

Orättvist därför att kvinnor och män som slitit ett helt arbetsliv ofta tvingas ta ut sina pensionspengar i förtid. Med livslånga konsekvenser.

Fånigt eftersom stelbenta regler knappast tillför något till samhället eller individer. Det lär förekomma att utslitna personer uppmanas påbörja omskolningar som inte hinner avslutas innan pensionsdagen.

Hela systemet framstår som ett sätt att statuera exempel och uppenbarligen finns det vissa som vill ha det precis så.

"Ålder är inte ett sjukdomstillstånd och sjukförsäkringen är ingen yrkesförsäkring", säger till exempel Svenskt Näringslivs försäkringsexpert Catharina Bäck.

"Förslaget handlar trots sitt namn varken om trygghet eller pension."

Rädd att det blir dyrt

Hon är orolig för att många som kan arbeta ska sluta jobba i förtid. Och att det ska bli dyrt.

När Bäck säger "kan arbeta" menar hon för tydlighetens skulle att någon kan jobba med något helt annat än det hon eller han kanske har gjort under ett helt yrkesliv.

Hos direktörerna på Östermalm är signalerna viktigare än både inlevelse och sunt förnuft.

Lyckligtvis tycks det finnas som sagt finnas en riksdagsmajoritet som resonerar på ett annat sätt. När det är dags att fira midsommar är trygghetspensionen förhoppningsvis beslutad.


Regeringen har föreslagit att det ska bli lättare för den som slitit ut sig på jobbet och har passerat 60 att få sjukersättning. Andra, som Svenskt Näringsliv, tycker att dagens regler är bra.

Vad tycker du? Är det rimligt att den som till exempel är 63 mot sin vilja ska tvingas byta till ett helt nytt yrke om man blir sjuk? Eller att den som skadats av jobbet ska behöva ta ut sin pension i förtid?

I chatten diskuterade Ingvar Persson förslaget till trygghetspension med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    2 maj 2022

    Det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Vi lär koma tillbaka till frågan, till exempel när riksdagen röstar.

  • Ingvar Persson
    2 maj 2022

    Hej Kjell.

    Klockan har passerat halv tio, så det blir du som får sista ordet. Och jag håller med dig, särskilt när du skriver att det är ett slöseri med människor och deras liv. Ovärdigt, som vi har skrivit flera gånger i den här chatten.

  • 2 maj 2022

    Fruktansvärt slöseri med människor och pengar att omskola de som ska slussas ut ur arbetslivet, de "fingerade" jobben kan ju någon yngre få ta istället som behöver jobba !!!

    Kjell Salmonsson
  • Ingvar Persson
    2 maj 2022

    Hej OBE.

    En vacker tanke, även om jag inte är riktigt säker på hur den som slitit ut knän eller rygg i arbetet med äldre, i restaurangköket eller på bygget ska bli friskare genom att hålla sig på lärokurvan.

  • 2 maj 2022

    Rekommenderar alla att konstant ligga på lärokurvan istället för att luta sig tillbaks och bara skörda lön och lita på LAS vilket varit kotym på alla större bolag jag jobbat på de senaste 20 åren. Lär man sig hela tiden är man väldigt relevant när man är 60. Har man struntat i att ligga på kurvan i 30 år är man inte så attraktiv.

    OBE