Hederliga politiker är bästa vaccinet

I Rumänien har tio tusen dött på en månad

Antalet patienter med covid-19 ökar på ryska sjukhus.

Östra Europa är den del av världen där coronaviruset sprids snabbast. Värst drabbat tycks Rumänien vara. Där har drygt 10 000 människor dött den senaste månaden. Också Ryssland är hårt drabbat. Den här veckan råder ett slags lock down igen. President Putin presenterade åtgärden som en sorts extra ledighet.

Från Moskva rapporteras rusning till resebyråerna. Flygen till Svarta havet och Egypten ska ha varit fullbokade i helgen. Kanske inte det bästa sättet att få stopp på en skenande smitta. Vad som händer när välbeställda ryssar återvänder efter sina flygresor får vi veta om någon vecka.

Saker som förenar

Det tycks vara två saker som förenar de länder som just nu kämpar mot nya stora utbrott av covid-19. Vaccinationsgraden är låg. En tredjedel av ryssarna har fått två doser. I Rumänien är andelen vaccinerade ännu lägre.

Det är inte vaccin som fattas. Med Sputnik V var ju Ryssland till och med bland de första att presentera ett läkemedel som skyddar mot allvarlig sjukdom vid covid-19. Och som en del av EU har Rumänien tillgång till vaccin.

Det andra som förenar länder som har stora problem med smittspridning är korruption. I Transparency Internationals korruptionsindex ligger Rumänien på plats 69, efter länder som till exempel Belarus, Jordanien och Armenien.

Ryssland finns på plats 129, tillsammans med Azerbajdzjan och Mali.

Finns ett samband

Det finns nog ett samband. Människor som misstänker att deras ledare sätter sina egna intressen främst är inte så intresserade av att lyssna till deras råd.

Den svenska coronastrategin har fått kritik, senast när den statliga kommissionen lämnade sitt betänkande i förra veckan. Beredskapen var för dålig, ansvarsfördelningen oklar och regionerna fick igång smittspårningen alldeles för sent.

Å andra sidan är det faktiskt en hel del som har fungerat de senaste ett och ett halvt åren. När statsministern sa åt oss att tvätta händerna så tvättade vi händerna. Och när socialministern så småningom kunde meddela att det var vår tur att vaccinera oss kämpade vi oss igenom förfärliga bokningssystem för att få en tid.

Låg smittspridning

Idag har 85 procent av svenskarna tagit sin första vaccindos. 80 procent är färdigvaccinerade. Och smittspridningen är låg, även om den långsamt stiger. Till slut måste vi säga att den svenska linjen, med råd och rekommendationer snarare än husarrest och isolering, ser ut att fungera.

Det är klart att det handlar om tillit, och om att vi har vant oss vid att politiska ledare och myndigheter nog ändå agerar med vårt bästa som mål. Då ställer man till och med upp på att sjunga blinka lilla stjärna när man tvättar händerna eller att klicka och klicka på 1177 för att få en spruta.

Vi ska diskutera det som gått fel under pandemin. Hur ska det svenska samhället annars kunna lära sig. Men vi måste också vara medvetna om det som gått bra. Hur ska Sverige annars kunna fortsätta att vara Sverige.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.