Lite förlossningsskador får kvinnor räkna med

Kunskapsbristen är ett ”jättebekymmer”

 Vilken hjälp förlossningsskadade kvinnor får skiljer sig åt beroende på var i landet de bor.

Den moderna människan tros ha uppstått för 300 000 år sedan. Lika länge har kvinnor fött barn. Mycket har hänt i utvecklingen sedan dess, inte minst det senaste seklet. Men när det kommer till förlossningar är kunskaperna fortfarande skrämmande låga.

Själv gick jag med en sprucken svanskota i nästan ett år innan jag fick någon ordentlig hjälp. Att se hur bristfällig eftervården är i Sverige var en rent chockartad upplevelse. Under nio månader hade man ju blivit otroligt ompysslad av mödravården inför förlossningen. Men när bebisen var ute var man själv också det, upplevde jag det som. De regelbundna vårdkontrollerna fortsatte, men nu med allt fokus på det lilla barnet.

Inkontinens och förstört sexliv

Jag är långt ifrån ensam om dessa erfarenheter. P4 Stockholm har gjort en granskning av förlossningsvården och varit i kontakt med 67 kvinnor som inte anser sig ha fått den hjälp de behöver efter en förlossning.

Flera kvinnor i SR-reportaget vittnar om att deras symptom har avfärdats som trötthet, att de är "prestationsprinsessor" eller att lite skador där nere är en del av "det är naturens sätt att sålla ut de svaga".

Kvinnornas historier är hjärtskärande. Det handlar om söndertrasade underliv och smärta som gör att de inte kan röra sig obehindrat och ta hand om sina barn, än mindre ha ett normalt sexliv. Vissa har drabbats av både urin- och avföringsinkontinens. Men frågan är om inte det arroganta bemötandet från vården är värst. Flera kvinnor i SR-reportaget vittnar om att deras symptom har avfärdats som trötthet, att de är "prestationsprinsessor" eller att lite skador där nere är en del av "det är naturens sätt att sålla ut de svaga".
De berättar också om hur det har dröjt flera år innan de fått rätt vård, om de alls fått någon. Och vilken hjälp förlossningsskadade kvinnor får skiljer sig åt beroende på var i landet de bor.

– Det har funnits en idé om att man får räkna med att underlivet blir lite tilltufsat eller skadat efter förlossning. Att det är en del av att vara kvinna, säger Eva Uustal, överläkare vid universitetssjukhuset i Linköping och expert på förlossningsskador, till SR.

Kunskapsbristen stor på området

Under lång tid har många kvinnor sökt sig till just kvinnokliniken i Linköping eller Karolinska sjukhuset i Huddinge, som specialiserat sig på förlossningsskador. Men nu har Linköping sagt stopp, de menar att klinikerna på kvinnornas hemorter måste ta ett större ansvar och bygga upp kompetens på området.

Regeringen har de senaste åren gjort satsningar på eftervård för kvinnor som fött barn. Men hur bra hjälpen blir är oklart. Eva Uustal i Linköping säger att kunskapsbristen om förlossningsskador är ett "jättebekymmer" i Sverige. Forskningen på området är fortfarande liten.
Halva befolkningen har i tusentals år fött barn, men fortfarande vet vården tydligen inte riktigt hur man gör. Jo, jag är faktiskt övertygad om att det sett annorlunda ut om det var män som födde barn.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.