Felprioriteringarna riskerar människoliv

Villkoren för Kommunals medlemmar är en fråga om liv och död

Kommunals siffror talar sitt tydliga språk.

Funktionsnedsatta riskerar dö på grund av politiska felprioriteringar.

1 av 10 Kommunalare som arbetar med funktionsnedsatta säger nämligen att de inte känner att de kan stanna hemma trots förkylningssymptom.

Den där enda individen som kanske går till jobbet trots att hen absolut inte borde innebär i värsta fall att funktionsnedsatta som bor på boende eller har assistans riskerar dö. Så allvarliga kan konsekvenserna tyvärr bli av ett system som gjort sjuknärvaron till en självklar del av arbetsmarknaden.

2019 minskade kostnaden för assistans med 800 miljoner kronor på grund av att färre beviljades assistans. Assistansersättningen, den höjdes i sin tur bara med 1,5 procent. Det är så här man politiskt smygsparar. Lägg till detta karrensavdrag och timvik. Timvik som för övrigt tycks vara något av en KD-favorit. KD brukar vara med och slopa krav i kommuner på att timviken ska bli färre när man får chansen. Det har man gjort i både Stockholm och Göteborg, även om Ebba Busch hellre skäller på regeringen än tar ansvar för sin egen smittriskpolitik.

Kommunals medlemmar ges inte förutsättningar att vare sig göra sitt jobb eller stanna hemma. Det är den dystra verkligheten. Slimmade villkor skapar en situation där människor inte har råd att känna efter en extra gång. Särskilt inte när de dessutom vet att det betyder att kollegorna får det ännu tuffare på jobbet.

Vad gäller skyddsutrustning har de som arbetar med funktionsnedsatta stått långt bak i kön. Det är tyvärr plågsamt uppenbart. Kommunals undersökning bland medlemmarna visar att 25 procent av de som jobbat i kommunal regi inte haft tillgång till utrustning och 36 procent inte haft det bland de som jobbar för privata utförare. Vilket är allt från företag som Frösunda, till familjer som startat assistans för en anhöriga och brukarkooperativ.

Det klagas ofta på de privata aktörerna. Men vad många missar är att kommunerna är de som oavsett utförare alltid har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver.

Många assistansutförare vittnar om problem med att få tag på skyddsutrustning. Det är enkelt att prata om vikten av privata alternativ, och uppenbarligen mycket svårare att ta fullständigt ansvar för mångfalden av utförare som kommun. För även om den enskilda arbetsgivaren har ansvar för sin personal, har kommunen fortfarande ansvar för de individer som har en privat assistansutförare.

Jobbet med att säkra upp svensk omsorg inför nästa pandemi börjar redan nu.

Vilket handlar om resurser, om tillräckligt med personal, lager av skyddsutrustning, färre timvik och fler heltidsanställningar. Men det handlar också om karrensavdraget, hur assistansersättningen egentligen ska räknas upp och vem som ska ha rätt till assistans.

Och villkoren för Kommunals medlemmar, de måste ses som den fråga om liv och död de faktiskt handlar om, för både medlemmarna och de som är beroende av deras arbete för en fungerande vardag.

Följ ämnen i artikeln