Vår skuld till de äldre är enorm

Även före coronakrisen kunde dödsfall undvikas

IVO har presenterat sin granskning av äldreomsorgen under coronakrisens första halvår.

"Om smittan skulle få spridning på ett enda äldreboende kan vi stå i det verkliga krisläget." Meningen är från 10 mars och hör till det allra första Aftonbladet Ledare skrev när coronapandemin var ett faktum och smittan fått samhällsspridning. I början av mars hade larmen från äldreomsorgen inte hunnit komma, men det dröjde inte lång tid.

I tisdags presenterade Inspektionen för vår och omsorg, IVO, sin granskning av situationen inom äldreboenden och hemtjänst genom coronapandemins första halvår.

Över hälften av de som dött har dött inom äldreomsorgen. Det är 40 kommuner som står för 70 procent av alla dödsfall. På 91 boenden beskrivs läget som särskilt allvarligt, varför de nu ska granskas vidare. Det handlar om boenden där personal inte fått tillräckliga förutsättningar att göra ett bra jobb eller där sjuka äldre inte fått någon läkarkontakt alls, trots att de varit sjuka. IVOs särskilda tipstelefon har fått 4400 samtal om misstänkta missförhållanden under våren och sommaren.

 
Hur många dog före coronan?

På det hela taget säger IVO trots allt att situationen i äldreomsorgen förbättrats. Pandemin har varit ny för alla, och nu har situationen stabiliserat sig enligt generaldirektör Sofia Wallström.

Problemet är bara att det är för sent. Frågan vi borde ställa oss är hur många äldre som egentligen dött i vår äldreomsorg redan före coronapandemin? Hur länge har äldre egentligen förnekats läkarkontakt vid sjukdom? Hur ofta har personalen gått till jobbet med symptom sedan innan? Hur länge har nästan 100 äldreboenden haft så stora brister att IVO behövt granska dem särskilt noga?

Coronan är förvisso dödligare än influensan, men en vanlig influensasäsong dödar också många äldre. Precis som många av dödsfallen i corona hade kunnat undvikas gäller samma sak för andra sjukdomar som sprids i vårt samhälle. Det är bara först nu vi fått anledning att bry oss.

 
Behöver byggas om från grunden

Det senaste halvåret har bevisat att hela äldreomsorgen behöver rustas upp från grunden. Hade vi sett en influensasäsong som nog för att skärpa hygienrutiner och införskaffa skyddsutrustning hade pandemin aldrig behövt slå till så hårt. Vi hade stått i ett ännu bättre läge om vi sedan länge avskaffat karensdagen liksom slutat överutnyttja timvikarier i omsorgen. Då hade vi inte behövt sex månader för att "stabilisera läget" efter att krisen kommit.

I en gedigen rapport har Arena Idé räknat fram att det saknas 20 miljarder från kommunernas äldreomsorgsbudgetar. Det är miljarder som sedan 2002 i smyg skalats bort genom så kallade effektiviseringar och andra typer av sparpaket. 2020 planerade nästan alla svenska kommuner att skära ner ytterligare på sin äldreomsorg.

Samhällets skuld till våra äldre är enorm. Det är dags att vi upprättar en gedigen återbetalningsplan.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen

Denna chatt är stängd.

  • Lotta Ilona Häyrynen
    8 juli 2020

    Nu är det dags för mig att avsluta chatten för idag. Tusen tack för alla frågor och inspel. Här i Stockholm är vädret ganska bistert, men jag hoppas att ni – vart ni än befinner er – får lite sol att njuta av idag!

  • 8 juli 2020

    För snart fyra år sedan sa man på boendet där min mamma bodde att nu är det palliativ vård som gäller. Vi ville att man skulle sätta in dropp eller försöka att ge mat och dryck men det ville man inte. Då beslöt vi att ta hem min mamma, ge omvårdnad och plocka bort nästan alla mediciner, tio stycken, mamma hade parkinson. Efter två dagar var hon uppe och åt sill och drack en öl och sedan blev hon bara bättre. I journalen kunde jag senare läsa att min mamma tillfrisknat som genom ett mirakel.

    Hendrik Bergstén

    Hej Hendrik. Vilken oerhört tuff resa din familj måste ha gått igenom. Jag är väldigt glad att den trots allt fick ett lyckligt slut, och att du ville dela med dig av det. Tyvärr finns det flera liknande exempel där ute, och när IVO nu gjorde sin granskning kritiserade de läkarkontakter och behandlingar särskilt. Man får alltså hoppas att det kommer ske stora förändringar. Varenda människa som kan ska ju ha rätt att kunna njuta av sill, öl och ett långt liv.  

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 8 juli 2020

    Välfärdssystemet är skattefinansierat. Landets kommuner kan inte höja kommunalskatten hur mycket som helst,kommuner som tagit emot flyktingar har nu ökade kostnader ifråga om försörjningsstöd,bostäder,sjukvård mm När skatteintäkterna inte är i paritet med utgiftsökningarna så måste man (kommunerna) spara. Det har sparats på Idrottsanläggningar,busslinjer i glesbygd,neddragning av personal i vården och äldreomsorgen i kommunerna. Sedan Staten vältrat över kostnaden för Immigrationen på kommunerna har det skrivits spaltmetrar om hur landets kommuner går på knäna.

    Börje

    Hej Börje. Riktigt så enkelt är det inte. De stora nedskärningarna i välfärden började långt före de stora flyktingkriserna, och även utan att ge hjälp till människor i nöd skulle besparingarna fortsätta. Det beror på flera saker, men framförallt på att Sveriges befolkning faktiskt åldras. Vi har färre personer i arbetsför ålder, vilket innebär att skatteintäkterna blir lägre. Samtidigt har skatterna sänkts genom jobbskatteavdrag, och marknadiseringen av välfärden skapar en effektiviseringspress nedåt i alla verksamheter, medan skattemedel försvinner bort i vinster till välfärdsföretag och till andra delar av verksamheten (så som kommunikationsavdelningar och marknadsföring), än själva kärnan kring vård och omsorg.

    Samtidigt har Sverige aldrig varit rikare. Det är ett massivt felslut vi har hamnat när vi tror att vi inte har råd med vår välfärd eller hjälpa människor i nöd. Det kan vi.

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 8 juli 2020

    Hej Lotta! Jag tror att staten behöver öronmärka pengar som ”ges” till kommunerna. Så länge det bara skjuts till pengar som fritt får användas går dessa medel till idrottshallar, rondeller och centrumsatsningar m.m. allt i syfte att locka nya skattebetalande innevånare. Tydligt tvingande socialtjänstlagar om äldres rättigheter är ett måste tex. rätten att få bo på ett äldreboende när den äldre så önskar. I dag är de flesta som erbjuds en plats, så sjuka, trötta och sedan länge deprimerade efter år av ensamhet så de varken kan eller orkar ta del av gemenskap när de väl erbjuds plats.

    Christina

    Hej Christina. Tror det absolut ligger något i det du säger. Kommunerna och regionerna själva är dock notoriskt emot öronmärkta satsningar från statligt håll, utan vill styra själva. Och bitvis kan jag förstå det (riktigt allt går ju såklart inte till märkliga satsningar), i och med att den lokala kunskapen om de lokala förutsättningarna och behoven ju brukar vara bäst, men jag tror vi kommer behöva se mer central styrning av åtminstone delar av välfärden framöver. Också för jämlikhetens skull. Sverige är ett land. Vi kan inte acceptera att kvalitén på välfärden beror på vart i landet man bor. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 8 juli 2020

    Mkt bra skrivet. Det har blivit tydligt att det är OK att låta de äldre ta de värsta smällarna inte bara förut utan än värre pga pandemin. Äldreboenden krymps eller stängs. Smittspridningen fick fortgå och nu tvingas många leva sin sista tid utan kontakt med familj/vänner eller ens meningsfulla aktiviteter. Hemvården en katastrof med omänsklig minutstyrning som inte ens är effektiv i fabriker. Pensioner sänks pga den ekonomiska krisen. Planerna på att höja pensionsåldern tycks kvarstå. Plus att även friska äldre förmanas avstå från det mesta som gör livet värt att leva. Något behöver hända NU!

    Så trött på ”ålderismen”

    Ja, det är verkligen tufft för alla äldre just nu. Vissa saker kommer nog inte kunna förändras förrän pandemin är över, men jag hoppas verkligen att detta blir ögonöppnaren som samhället behöver. 

    Lotta Ilona Häyrynen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.