Jämställdhet sitter inte i regeringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jämställhetsminister Nyamko Sabuni, som inte är feminist, flyttar till utbildningsdepartementet. Kanske kan hon läsa lite genusvetenskap där?

Skämt åsido. Inget har väl uppmärksammats så lite som att integrations- och jämställdhetsdepartementet lades ner när Fredrik Reinfeldt presenterade den nya alliansregeringen. Erik Ullenhag blev statsråd i arbetsmarknadsdepartementet och fick ta över integrationen. Nyamko Sabuni behöll jämställdheten och blev förskoleminister i utbildningsdepartementet.

En redan oengagerad jämställdhetsminister fick därmed frikort att bry sig ännu mindre om orättvisorna mellan kvinnor om män.

Det borde inte förvåna. I våras gjorde Moderaterna ett försök att vinna kvinnorna, med ett hyggligt jämställdhetspolitiskt program. Men i praktisk politik har alliansregeringen motarbetat jämställdheten. Det första Nyamko Sabuni gjorde som ny jämställdhetsminister 2006 var att slopa hotet om lagstiftad kvotering till bolagsstyrelser.

– Vi har lagt ner förslaget för att vi vill värna äganderätten, sa hon i Svenska Dagbladet.

Samtidigt slängde alliansregeringen förslaget om rätt till heltid i papperskorgen. I stället såg alliansen till att man bara får deltidsstämpla i 75 dagar. Det drabbade många kvinnor. Deltidare som förvägrades heltid och förlorade rätten till a-kassa hade inte längre råd att jobba.

– Jag tjänar mer på att gå ut i heltidsarbetslöshet, sa läkarsekreteraren Gun Jensen i P1 Morgon.

Alliansregeringen har sänkt kraven på arbetsgivare att göra lönekartläggningar, från varje år till var tredje. Det minskar chanserna att komma till rätta med osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

Införandet av vårdnadsbidrag och avdrag för hushållsnära tjänster stärker unkna könsroller som säger att kvinnan ska sköta hemmet, barnen och markservicen – antingen oavlönat eller avlönat. Medan mannen ska gå ut i den stora världen och göra karriär.

När jämställdhetspolitiken monteras ned är det inte konstigt att jämställdhetsdepartementet läggs ned. För syns skull får Nyamko Sabuni fortsätta som jämställdhetsminister. Det hade varit ärligare av Fredrik Reinfeldt att även avskaffa ministerposten.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN