Stressad hemtjänst glömmer de gamla

Hemtjänsten kommer för sent, i bland glömmer de helt enkelt bort en patient som blir utan vård och medicin.

"Jag vill inte bli glömd."

Strokedrabbade Thomas Eriksson skriver till sin stadsdelsförvaltning i Göteborg. Gång på gång har hemtjänsten glömt bort honom. Skulle han ramla fel blir han liggande på golvet som en sköldpadda, som han själv beskriver det.

Barbara Holsbeck har amputerat båda benen. Precis som Thomas bor hon i Bergsjön och är helt beroende av att hemtjänsten fungerar. I kvällens sändning av Uppdrag granskning berättar även hon att hon blivit bortglömd.

Personalen i hemtjänsten bekräftar att det ofta händer att patienter glöms bort, att personalen kommer för sent, att medicineringen blir bortglömd eller försenad.

35 olika människor

Det är för stressigt helt enkelt. Hemtjänstpersonalen orkar inte, de sjukskriver sig, säger upp sig och i stället strömmar vikarier genom lägenheterna hos sjuka och gamla. Under en tvåveckorsperiod hade Barbara 35 olika människor i sitt hem. Ingen hörde av sig i förväg, ingen legitimerade sig. De bara dök upp i hennes lägenhet.

Flera gånger om dagen får Barbara upprepa sina önskemål och behov. Behöver hon duscha får hon finna sig i att fullständiga främlingar tar i hennes kropp, rör sig i hennes hem.

Rusningstid

Omsorgschefen Britta Schröder menar att det inte är bra, men att den som har ett stort vårdbehov får räkna med att träffa många nya.

Människor med ALS, MS, cancer eller demens ska alltså bara acceptera att deras hem förvandlas till centralstationen i rusningstid. Det finns anställda som inte ens hinner ta av sig jackan, som bara rusar in och ut igen.

Kvällens sändning av Uppdrag granskning handlar om Göteborg där hemtjänsten är kommunal, men det kunde lika gärna handla om Stockholm eller nästan vilken svensk stad som helst. Kommunal eller privat, hemtjänst enligt löpande bandsmetoden fungerar aldrig.

Äldreminister Åsa Regnér hänvisar till brukarundersökningar som visar att de äldre ändå är ganska nöjda. Det gjorde hennes företrädare Maria Larsson också. 

Kommer inte ut

I decennier har vi pratat om äldres rätt att komma ut, men Barbara Holsbeck kommer fortfarande inte utomhus. Hon har beviljats tio timmars utevistelse i månaden, men det händer inte.

När Socialstyrelsen skickar ut sina brukarundersökningar ställer man inte de viktiga frågorna. Dessutom är det många som drar sig för att kritisera den hand som föder dem.

I stället får anhöriga gå in och stötta upp. De sköter sina gamla och sjuka, städar och tvättar trots att de själva kan vara krassliga.

– Jag har ändå fyra proteser, säger Elsa Norrby i Uppdrag granskning.

Hon är 83 år och tog över kvällsskötseln av maken som tröttnade på hemtjänsten. Under ett år hade han haft besök av över 200 olika hemtjänstanställda.

Kränkning mot gamla

140 000 anhöriga har gått ner i tid eller sagt upp sig för att ta hand om sina anhöriga. De får ta över när hemtjänst och äldrevård havererat.

Visst finns det hopp, Uppdrag granskning berättar om hemtjänsten i Sundsvall som delegerat ansvaret till anställda och kunder. Kontinuiteten har blivit bättre, i dag känner kunderna igen rösten på den som kommer.

Åsa Regnér betonar att hemtjänsten är en kommunal angelägenhet. Ingenting hindrar henne dock från att säga vad hon tycker. Stora delar av hemtjänsten är faktiskt en ren skandal och en kränkning av gamla och sköra människor.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.