Din blåbärsfrossa kan sluta på polisstationen

Brevet till Ulf Kristersson blev en kalldusch

Blåbären ska inte plockas under tvångsarbete.

Frysta blåbär är inte bara gott. Bären gör dig frisk och vacker.

Man får ju bokstavligt talat juicy lips om man äter grisigt. Och bären används i kosttillskott och skönhetsprodukter. Förädlingen av det blå guldet sker ofta i Asien. Får man bättre syn av att proppa i sig bärpiller? Många är beredda att testa.

Samtidigt importerar vi blåbär till sylt och smoothies från Amerika. Bären åker jorden runt som om vi hade obegränsat med fossilbränsle.

Bättre då att vi utnyttjar de resurser vi faktiskt har i överflöd. En tiondel av Sverige täcks av blåbärsris. Det kan jämföras med all bebyggelse, inklusive vägar, som täcker tre procent.

Klart vi ska ta tillvara på vår bärrikedom, utnyttja vår allemansrätt och plocka svenska blåbär precis som de är.

Blåbären vandrar nämligen inte in i handelns frysdisk på eget bevåg. Mats Wingborg har skrivit en bra rapport om bärbranschen.

Säsongsarbetare plockar cirka 65 kilo bär om dan, och lönen ligger någonstans kring 13000 kronor i månaden.

Skandaler i branschen, ofta uteblivna eller låga löner, har lett till förändringar. Fackförbundet Kommunal har slutit hängavtal med de thailändska bemanningsföretagen. Men det är inte tillräckligt.

En del av lönen går direkt tillbaka till arbetsgivaren för att betala av skulder som arbetarna tagit för att komma till Sverige och jobbet.

Den faktiska utbetalningen blir ofta en kalldusch. Thailändska arbetare skrev i år ett brev till Ulf Kristersson om hur det är att vara bärplockare.

De hade återvänt hem med knappa inkomster. Några med en ny bärskuld.

Nya regleringar måste till. Arbetsgivaren ska betala för resor och rekrytering.

Man ska inte gå minus på arbete. Skuldsättningen skapar en form av tvångsarbete. Det finns ingen möjlighet att byta jobb eller sluta när man väl står i skogen och inser att alla löften var falska.

Med torkan 2018 tvingades bärplockarna resa runt för att hitta täta ris, och sova i bilen. Kommande sommar befaras bli stekhet. Och förra året slutade bärsäsongen med en polisutredning om människohandel.

Wingborg föreslår ett tak på 5000 anställda bärplockare per säsong. Att allt fler plockare tjänar allt mindre är inte okej.

Om det blir ett dåligt år, eller de svenska företagen inte har tillräcklig koll på sina bemanningsförtag och skandalerna ännu en gång är ett faktum, måste kommuner och myndigheter bistå utsatta bärplockare.

Företag ska inte vila tryggt i att det finns hur många plockare som helst som kan behandlas hur som helst. Sverige måste kraftsamla brett för att komma till rätta med arbetslivskriminalitet.

Annars riskerar man att stå där som ett blåbär.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.