Sexuella trakasserier i varje kvinnas liv

 Ingen kvinna är väl egentligen förvånad.

Många miljoner kvinnor beskriver just nu hur de drabbats av sexuella trakasserier. Under hashtaggen #metoo bildar kvinnornas berättelser ett fullkomligt avgrundsvrål på Facebook, Twitter och Instagram.
Upproret började med att skådespelerskan Alyssa Milano avslöjade hur hon utsatts för övergrepp av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein. Hon uppmanade andra kvinnor att dela med sig av sina erfarenheter för att visa hur stort problemet är.
Gensvaret blev enormt och ingen kvinna är väl egentligen förvånad.

Varje mans ansvar

Sexuella trakasserier är ett inslag även i varje svensk kvinnas liv. Frågan är snarare hur förföljelse och övergrepp kan upphöra. Många kvinnor vänder sig direkt till männen. De som utsatt kvinnor borde också vara med i kampanjen och börja prata om det utifrån sina perspektiv, tycker till exempel kriminologen Nina Rung och det är klart att varje man, bror eller vän måste ta sitt ansvar.

Det blir inte lätt

Men det är när många kvinnor gått samman som de drivit igenom de största förändringarna. Det är bra att jämställdhetsminister Åsa Regnér, utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven lyssnar på protesterna. Margot Wallström lovar att se över lagstiftningen och det är regeringens ansvar att ta #metoo-kampanjen vidare i beslut och propositioner. Det blir inte lätt, det handlar om en gigantisk problematik som i princip drabbar halva befolkningen.
Det kan handla om sexualbrottslagstiftning, jämställdhetskrav eller attityder som barn tar till sig redan i förskolan. Men kanske kan ännu en bred kommitté samla kvinnornas erfarenheter.

Det kan låta trist, kommittéer brukar avlösa varandra. Men kvinnors rättigheter och jämställdhet är frågor som ständigt måste vara föremål för politisk prövning och utredning.