Mejla

Ingvar Persson

Maud Olofssons nota inte betald

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Magnus Sandberg / AFTONBLADET / 4560

Maud Olofsson är inte ansvarig för alla dåliga affärer staten gjort på den här sidan millennieskiftet, men hon har kostat svenska skattebetalare fantastiska summor. Och räkningarna fortsätter att ticka in.

Just nu är det Postnord som blöder. Posten har inte bara problem med själva verksamheten, alltså att se till att brev når fram till sina adressater. Bolaget behöver dessutom ett rejält tillskott från sina ägare, alltså skattebetalarna i Sverige och Danmark.

Tre miljarder fattas

Redan i våras begärde postchefen Håkan Ericsson tre miljarder i ägartillskott. Till största delen handlar det om kostnader för att göra sig av med personal i den danska posten som går betydligt sämre än posten i Sverige. Men eftersom den svenska staten äger 60 procent av företaget riskerade svenska skattebetalare att få stå för de danska avgångsvederlagen.

Behöver vi påminna om att sammanslagningen av den svenska och den danska posten genomfördes år 2009, när Maud Olofsson styrde näringsdepartementet?

Tuffa förhandlingar

Just nu pågår tuffa förhandlingarna mellan det svenska och det danska näringsdepartementet. Näringsminister Mikael Damberg lär inte vara överdrivet intresserad av att betala de 1,8 miljarder Postnord begärt. Enligt Svenska Dagbladet lär Sverige och Danmark på sin höjd vara beredda att satsa en halv miljard var. En 50-lapp per svensk.

Ändå är naturligtvis postens haveri inte först och främst en fråga om Danmark och Sverige, eller varför vi ska betala för övertaliga danska brevbärare.

Först och främst handlar det om brev som inte kommer fram, och om en grundläggande samhällsservice som fått förfalla medan politiker och direktörer ägnat sig åt att leka affär.

Allt är som sagt inte Maud Olofssons fel. Men tillräckligt mycket.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.