Sabunis velande går mot sitt slut

Liberalernas ledare splittrar sitt eget parti

Den interna kritiken mot Liberalernas ordförande Nyamko Sabuni växer.

Polarisering är ordet på modet. Vad man än tycker om det begreppet illustrerar det vilka poler den politiska debatten står mellan: högerpopulismen och motståndet. Det borde alltså vara lättare än någonsin att vara liberal. Att inse att nu är tiden att stå upp för den liberala demokratin, de liberala grundvärdena om alla människors lika värde, frihet och jämlikhet.

Men i Sverige famlar bisarrt nog Liberalerna i blindo.

Sannolikt bävar partiets medlemmar inför varje väljarmätning: sist visade den på bottenrekordet 2,2 procent (Demoskop). Var sjunde medlem lämnade partiet 2020. Vid årsskiftet var medlemssiffran 12 179. Snart är det väl bara liberala ledarskribenter kvar.

Upprop mot ett samarbete med SD

I torsdags skrev 152 liberaler under ett upprop i det liberala nyhetsmagasinet NU mot att Liberalerna ska "rida på den populistiska tigern som nu ryter". Dessa liberaler vill se ett tydligt besked om att partiet inte kommer att ingå i ett regeringsunderlag med stöd av Sverigedemokraterna. Tidigare har vi sett mindre upprop där partikamrater krävt det motsatta; att L ska lämna Januarisamarbetet med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.
Liberalerna är förvisso individualisternas högborg, men någon jävla ordning får det ändå vara i ett parti, för att citera Vänsterns CH Hermansson.

Trampar snett gång på gång

Nyamko Sabuni har inte bara misslyckats med att sätta ned foten i regeringsfrågan, hon har till och med trampat snett. Gång på gång.
I en intervju med Expressen i veckan krävde Sabuni att regeringen skulle dra tillbaka sitt migrationspolitiska förslag om en ny humanitär skyddsgrund. L-ledaren hotade med att lämna januariavtalet om inte regeringen backade. Det skulle innebära att Sverige kastas ut i en regeringskris.

Vilken förankring har Nyamko Sabuni i Liberalerna?

Stefan Löfven sa kort och gott nej: regeringen kommer inte att backa. Men även internt gjorde Sabunis utspel tunga partikamrater ilskna. Både EU-parlamentarikern Karin Karlsbro och Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari riktade skarp kritik mot sin partiledare.
I ett panelsamtal med stiftelsen The Global Village i oktober tog Sabuni också starkt avstånd från avskaffandet av värnskatten, sitt partis hjärtefråga i januariavtalet. Det föranleder frågan: vilken förankring har Nyamko Sabuni i Liberalerna?

Svaret är kanske att det inte är Liberalerna som ska lämna det nuvarande regeringssamarbetet, utan Sabuni som bör kliva åt sidan som partiledare.