Lambertz-gate visar att Metoo bara börjat

6 av 10 unga kvinnor har sextrakasserats

Efter Göran Lambertz egenregisserade pressträff kokar Sverige av ilska.

På kvällen efter att Göran Lambertz hållit presskonferens efter att våldtäktsåtalet lagts ner gick min telefon varm.

"Jag måste bara berätta". Så inleddes ett av samtalen, den kvällen när hela Sverige svämmade över av ilska. Rösten var uppjagad, hon som ringde hade knappt tid att säga sitt namn.

Lambertz hade då fått hålla hov om "sin version" i direktsändning. Han hade också stämt staten och just anmält den kvinnliga juriststudenten.

Och ja, han hade också fått haspla ur sig kvinnans namn. Kallat henne lögnerska inför hela Mediesverige.

Kvinnan som ringde den kvällen var en av flera som på bara några timmar hörde av sig till mig. Frustration är inte ett tillräckligt starkt ord. Desperation, ursinne, tunnelseende passar bättre för att beskriva det som förmedlades där och då.

Gemensamt var också en annan sak. Kvinnorna delar alla en erfarenhet som Lambertz nu påmint dem om. Ett trauma som de ogärna tänker på, något flera av dem gått månader i terapi för. Något som gjort att kvinnan på telefon inte kunde sova ordentligt på mycket lång tid.

Sexuella trakasserier och övergrepp är så vanligt bland kvinnor att det måste ses för vad det är: vardag. Fyra av tio kvinnor har någon gång varit med om ett sexuellt övergrepp, enligt Jämställdhetsmyndigheten. Bland unga kvinnor svarar hela sex av tio varit utsatta för sexuella trakasserier. Men att det är normaliserat borde inte göra det ok, eller?

Metoo blev för många en ögonöppnare. I de slutna metoo-grupperna, då 2017, vittnade hundratals, kanske tusentals kvinnor om vad de varit med om.

Om allt från ovälkomna händer till grova våldtäkter. Om strategierna för att känna sig trygg, att säga upp sig av rädsla för den manliga kollegan eller hur de håller sig borta från den där chefen på personalfesten.

Hur viktigt berättandet var för kvinnorna i insikten att de inte var ensamma i sina upplevelser går inte att överskatta. Inte heller hur berättandet bidrog till att den skam och skuld som så många levt med äntligen löstes upp.

Och oavsett backlash i Metoo som det ofta pratas om så har inget stoppat ringarna på vattnet från att fortsätta spridas.

Ilskan efter Lambertz-gate måste fångas upp och bli något konstruktivt. Och visst kan förtalskassor som Maria Sveland och Lo Kaupi startat, med insamlingar till kvinnor som riskerar förtal efter att ha namngett förövare, visa på skevheten i systemet.

Men det riskerar att ta ljuset från det grundläggande problemet.

Vi behöver fånga upp ilskan bland alla tusentals kvinnor som nu upplever att det egna traumat upprepar sig. Som upplever hur Lambertz karaktärsmord på den målsägande studenten blir ett övergrepp på dem själva.

Metoo tände en gnista bland landets kvinnor. Tack vare Lambertz-gate kan elden nu flamma upp, för Metoo har bara börjat.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.