Lööf måste välja mellan SD och V

Fegt att smita undan ansvar för Sverige

Nyamko Sabunis beslut att lämna januariavtalet tvingar Annie Lööf att välja mellan om hon vill stötta en regering som behöver förhandla med V eller SD.

Det dundrar i de liberala leden för tillfället. I en intervju med Expressen i fredags riktade den tidigare Folkpartiledaren Bengt Westerberg skarp kritik mot Sabuni. Om Liberalerna går med på att ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande efter nästa val vill Westerberg inte svara på om han kommer att stanna kvar i partiet.
Det är ett sensationellt uttalande, men egentligen inte konstigt. När Sverigedemokraternas föregångare – Ny Demokrati – röstades in i riksdagen 1991 markerade Bengt Westerberg stenhårt på valnatten i ett klassiskt tv-ögonblick. Han vägrade att ens dela soffa med Ny Demokratis företrädare Ian Wachtmeister och Bert Karlsson.

Sedan dess har partiet inte bara bytt namn, med Sabuni har de också gjort en ideologisk kursomläggning.

Vill samarbeta med SD

Nyligen debatterade hon mot Jimmie Åkesson i Agenda där han önskade att Liberalerna åker ur riksdagen, medan Sabuni förklarade att hon vill utveckla samarbetet med SD.

Kort därefter förklarade Liberalernas ledare att hon vill lämna januariavtalet till hösten för att sedan gå till val på att ingå i en borgerlig regering som kommer behöva stöd av SD. Nästa söndag ska partiets partiråd rösta i ödesfrågan.

Liberalerna i Annie Lööfs centerparti har valt en annan väg. I en intervju med TT beklagar hon Liberalernas besked. Särskilt svårt har hon att förstå hur Sabuni kan säga att SD läser av samhällsproblemen på samma sätt som de borgerliga partierna. Särskilt som tonläget i Jimmie Åkessons parti har radikaliserats bara de senaste veckorna. Islam har beskrivits som en avskyvärd religion och invandrare som en kulturell belastning.

Det är inte bara Annie Lööf som har svårt att få ihop Sabunis logik.

Trots att det är 18 månader kvar till nästa val är regeringsfrågan – återigen – det stora politiska diskussionsämnet jämte pandemin. Det kan tyckas tjatigt när andra sakfrågor som klimatet, vården och den ökande ojämlikheten borde få mer uppmärksamhet. Men för väljarna är det ingen bagatell hur Sverige ska styras och av vilka.

Dömd att välja mellan SD och V

Annie Lööf låter väldigt tvärsäker när hon kritiserar Liberalerna för att vilja samarbeta med SD, men själv har hon inget verklighetsförankrat regeringsalternativ. På den punkten har lite ändrats sedan förra valet.

Fortfarande argumenterar Lööf för att Socialdemokraterna och Moderaterna borde samregera. Det är både orealistiskt att riksdagens två motsatser skulle bilda regering, och fegt av Centerledaren att försöka smita undan ansvar.

I januariavtalet krävde C och L att Vänsterpartiet och SD skulle stängas ute från inflytande. När L nu byter sida kommer Annie Lööf tvingas ompröva sina röda linjer.

Sannolikt går det inte längre att låtsas avtala bort Vänsterpartiets existens i ett rödgrönt regeringsalternativ efter nästa val. Det innebär i så fall att Nooshi Dadgostar måste med på tåget.

Den franska existentialisten Jean Paul Sartre talade om att människan är dömd att välja och ta ansvar för sina val. Att försöka smita undan det är självbedrägeri. Annie Lööf önskar säkert att hon inte vore tvungen att välja politisk sida, men likväl är hon dömd att göra det.

Bengt Westerberg ville inte sitta i samma tv-soffa som Ny Demokratis Ian Wachtmeister och Bert Karlsson 1991.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.