Mejla

Jonna Sima

Barnmorskan vill utmana Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barnmorskan Ellinor Grimmark lämnade i går in en anmälan av svenska staten till Europadomstolen.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYR?N
Barnmorskan Ellinor Grimmark lämnade i går in en anmälan av svenska staten till Europadomstolen.

I går anmälde de abortvägrande barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen svenska staten till Europadomstolen. De hoppas nu på att en fällande dom ska tvinga Sverige och andra EU-länder att införa en samvetsklausul som ger vårdpersonal rätt att vägra utföra aborter.
Anledningen till att Linda Steen och Ellinor Grimmark driver den här frågan är att båda har nekats anställning på olika svenska sjukhus på grund av att de vägrar delta i aborter med hänsyn till deras kristna tro.

Ellinor Grimmark har ihärdigt drivit ärendet ända sedan 2014.

Tagit fallet till Europadomstolen

I Sverige är kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp grundläggande. Kvinnor ska kunna känna sig trygga i att de får hjälp om de vänder sig till sjukvården. En barnmorskas individuella samvetsbetänkligheter får inte påverka kvinnors rätt till hälsovård enligt svensk lagstiftning.
I Norge däremot kan vårdpersonal befrias från arbetsuppgifter som strider mot deras samvetsskäl.
Därför arbetar Ellinor Grimmark sedan två och ett halvt år tillbaka i Norge.

Trots det har hon bestämt sig för att driva sitt svenska fall till Europadomstolen. Tidigare har hon tagit det till Diskrimineringsombudsmannen, Jönköpings tingsrätt och Arbetsdomstolen. Samtliga instanser har slagit fast att hon inte blivit diskriminerad.

Kvinnofientliga vindar

Rättegångskostnaderna har hittills överstigit 1,6 miljoner kronor. De har betalats tack vare donationer från bland annat Alliance Defending Freedom, en av världens mäktigaste konservativt kristna organisationer. De har knappast gjort det för att hjälpa en kristen syster i nöd. Snarare handlar det om starka politiska intressen.
Det blåser konservativa och kvinnofientliga vindar över Europa. Förra hösten försökte den polska regeringen att införa ett abortförbud, men tvingades backa efter massiva protester.

Även i Sverige ser vi rörelser i den riktningen. Sedan länge driver Sverigedemokraterna frågan om sänkt aborträtt från vecka 18 till vecka 12.

Kallad av högre makter

Jimmie Åkesson har motiverat det med att partiet vill minska antalet aborter. Men argumentet saknar stöd i verkligheten. När länder inför restriktivare lagstiftning minskar inte antalet aborter, i stället blir de illegala och osäkra.

Barnmorska Ellinor Grimmarks argument är att hon är kallad av högre makter.

– Jag upplevde att detta var något som Gud bad mig om att göra, säger hon till den norska tidningen Korsets Seier.
Det här är en strid som är viktig för alla kvinnor. Varken Gud eller Jimmie Åkesson ska ha rätt att kringskära kvinnors frihet och möjlighet att bestämma över den egna kroppen.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.