SD:s Mattias Karlsson får draghjälp av SVT och SR

Tv-sofforna verkar nästan redan framställda för SD:aren

SD:s Mattias Karlsson ska satsa på opinionsbildande verksamhet framöver.

För en vecka sedan meddelade Mattias Karlsson att han hoppar av som Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen. Framöver vill han lägga sin tid på opinionsbildande arbete och bland annat starta upp en tankesmedja och arbeta med "konservativ kulturverksamhet".
Samma dag som Mattias Karlssons framtidsplaner blev offentliga lade SVT ut en nittio minuter lång dokumentär om honom i sin Play-kanal, gjord av Karlssons gamla barndomskamrat Kalle Segerbäck.

Det är en dokumentärfilm som går tätt inpå livet på Sverigedemokraternas så kallade chefsideolog under året fram till valet. Här möter vi den ensamstående pappan i lusekofta som har hjärtesorg och utmattningssymptom. En man som ständigt halsar Pepsi, föraktar sin egen depression och tampas med att ta körkort i samma veva som talmansrundorna går i ett.
I dokumentären ställs inga kritiska frågor, utan Mattias Karlsson får tid att lägga ut texten och visa upp en mer mänsklig sida.

Fått en kommenterande roll

Den informella politikern som står lite utanför etablissemanget och kommenterar det "politiska käbblet" är en roll han dessutom fått vid ett flertal tillfällen av Public Service på sistone.

I både SVT:s och SR:s aktuella dokumentärer om den utdragna regeringsbildningen har Mattias Karlsson en särställning. Den komplicerade regeringsprocessen skildras genom intervjuer med partiledare och nyckelpersoner inom partierna. Men det är Sverigedemokraternas gruppledare som tillåts vara personlig, man åker till och med hem till honom i båda dokumentärerna.

SD-ideologen kommenterar det politiska läget och i radion får han även sista ordet. Mattias Karlsson konstaterar där att ett splittrat Alliansen faktiskt är bättre för SD, eftersom han ser att det samarbete som Jimmie Åkesson förespråkat sedan 2015 – ett konservativt block bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – har möjlighet att utformas.

”Så talar den radikale nationalisten."

I varken SR eller SVT får Mattias Karlsson stå till svars för sitt uppmärksammade Facebook-inlägg strax efter valet i september förra året. Där skrev han med ödesmättad kampretorik att Sverige är riktigt illa ute och närmast under ockupation. Till vår räddning har ödet, enligt SD-ideologen, utsett en liten skara patrioter som ska strida för nationens överlevnad: ”Det finns bara två val, seger eller död".

Texten skulle lika gärna kunnat ha publicerats på en högerextrem sajt.

Expressens reporter David Baas, som har bevakat SD länge och skrivit en reportagebok om partiet, menar att i det inlägget avslöjade Mattias Karlsson sitt rätta jag: "Så talar inte den försiktige konservative som gradvis, med små steg vill förändra samhället. Så talar den radikale nationalisten."

Vill tänja gränserna i partiet

I SVT-dokumentären om Mattias Karlsson blir det tydligt att han ständigt är den i partiledningen som har de mest långtgående och högerradikala idéerna. Han vill tvångsutvisa brottslingar med utländsk bakgrund, säger att en troende muslim aldrig kan bli riktigt svensk och ligger ideligen på kollegorna om att tänja på gränserna.
Karlsson berättar också att han är den som står bakom formuleringarna i SD:s principprogram om att människan har en "nedärvd essens". Ett resonemang som är en uppenbar flirt med rasbiologin om att egenskaper sitter i generna, vilket saknar allt vetenskapligt stöd.
Många av Mattias Karlssons idéer verkar han häva ur sig i stunden. I tv-dokumentären är det slående hur illa förberedd SD:s så kallade chefsideolog ofta är och hur hans tal inte sällan tillkommer spontant.

På ett stort möte inför partikamrater talar han om hur "vänsterliberaler" fört krig "mot oss" i decennier: "mot våra värderingar, mot vår identitet och mot vår kultur", eldar han på.
När Mattias Karlsson kommer av scenen säger han: "Jag hade ingen jävla aning om vad jag skulle säga där uppe. Fick nästan panik."

Det är nästan som tv-sofforna redan är framställda.

Desto mer genomtänkta verkar framtidsplanerna på en "metapolitisk tankesmedja". Begreppet "metapolitisk" handlar i grunden om att påverka människors normer och värderingar och används ofta av den högerextrema så kallade identitära rörelsen – som Karlsson själv kallat "neofascistisk". Det är svårt att tolka det på annat sätt än att han i sin nya friare roll som opinionsbildare kommer att arbeta för att radikalisera SD och samhällsklimatet.

Och public service har redan gett honom välkommen draghjälp. Det är nästan som tv-sofforna redan är framställda.

Bättre start kunde Mattias Karlsson knappast ha önskat sig.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.