Mordet på Hariri bränner fortfarande

BEIRUT. Rached Fayed bär slips från Hermès och håller en slocknad cigarr i vänster hand. Vi sitter i ett av mötesrummen i framtidsrörelsens högkvarter i centrala Beirut. Ett blänkande vitt kontorskomplex som signalerar framtidstro och reser sig över ruinerna från Israels bombkrig 2006.

I nästan varje rum hänger ett porträtt i guldram av rörelsens grundare Rafiq Hariri.

Affärsmannen från kuststaden Saida som med saudiska pengar byggde ett affärsimperium och en politisk maktbas, blev premiärminister och mördades 2005.

Rached Fayed var en av Rafiq Hariris närmaste rådgivare och arbetar nu för sonen Saad Hariri. Han är övertygad om att FN:s utredning av mordet kommer att slå fast Syriens inblandning. Hariris död kastar fortfarande en skugga över libanesisk politik och handlar ytterst om Syriens inflytande över landet. De syriska styrkorna var en förutsättning för freden i Libanon 1990, men blev sedan kvar i landet i mer än 15 år.

–?Vem som helst kan anklaga Israel, USA eller Syrien för mordet. Men den som ockuperar ett land är ansvarig för vad som händer, säger Rached Fayed.

Enligt Rached Fayed såg syrierna två möjliga scenarier. Antingen skulle mordet leda till mer våld och konflikter, då kunde man stanna i Libanon med motiveringen att ett nytt inbördeskrig hotade. Om det relativa lugnet i landet i stället bestod kunde de syriska trupperna också stanna. Kunde Hariri mördas ostraffat skulle ingen annan i den libanesiska regeringen våga kräva deras uttåg.

–?Men reaktionen blev en annan. Hela det

libanesiska folket gick ut på gatorna och krävde att Syrien skulle lämna landet, säger Rached Fayed.

Vad han beskriver är det som i väst fick namnet ”cederrevolutionen” och som fick de syriska trupperna att lämna Libanon. Vad Fayed inte nämner, och som många väst-

medier också missade att rapportera, var de minst lika stora demonstrationerna till stöd för Syriens närvaro.

Sedan 2005 är Libanon delat i två politiska block, för eller mot Syrien. Sekterismen i landet består. Kristna, druser, shiamuslimer och sunnimuslimer misstror varandra lika mycket som tidigare.

Men mordet på Hariri ledde till oväntade koalitioner. Numera är Libanons kristna minoritet allierade med shiamuslimska Hizbollah. Drusledaren Whalid Jumblatt har för tillfället valt den antisyriska sidan som leds av sunnimuslimen Saad Hariri.

–?Om Hizbollah vinner nästa års val betyder det att det libanesiska folket vill styras av Syrien och Iran, säger Rached Fayed.

Ett sådant valresultat är inte omöjligt. Kriget med Israel 2006 stärkte Hizbollah.

Ironiskt nog är det nu fredssamtalen mellan Israel och Syrien som hotar den shiamuslimska milisen. Skulle Syrien teckna ett fredsavtal med Israel är det slut med stödet till Hizbollah, och maktbalansen förskjuts till Saad Hariris fördel.

Ännu en gång ligger Libanons framtid i andras händer.

Följ ämnen i artikeln