LO-chefen sticker verkligen ut hakan

LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson sticker ut hakan, men dagens utspel underlättar sannolikt löneförhandlingarna för miljoner löntagare.

Frågan är hur stämningen inom LO ska beskrivas efter ordföranden Karl-Petter Thorwaldssons utspel tillsammans med Svenskt Näringslivs Carola Lemne? Att säga att Thorwaldsson stuckit ut hakan är under alla omständigheter en underdrift.

När fackförbundet Handels och arbetsgivarna i Svensk Handel i går eftermiddag skrev på ett avtal för 200 000 anställda i butiker och lager inträffade två mycket viktiga saker.

Försöket punkteras

För det första punkterades försöket från borgerliga politiker och ideologer på arbetsgivarsidan att tvinga ner lägstalönerna. Handelsavtalet utgår, precis som tidigare, ifrån att butiksanställda har rätt till lika stora löneökningar som industriarbetare, i kronor räknat.

Eftersom samma antal kronor är fler procent av en lägre lön än av en högre betyder det i praktiken en låglönesatsning, tvärt emot slagorden från Lööf och Björklund.

För nio år sedan höll principen om krontalspåslag på att spräcka Svenskt Näringsliv. I dag betraktas den som en etablerad del av lönebildningen, och det har varken arbetsgivare eller borgerliga politiker lyckats ändra på.

För det andra bekräftades det i söndags att det också i år kommer att vara industrins löneökningar som sätter normen för den övriga arbetsmarknaden, eller i alla fall den del av arbetsmarknaden där lönerna bestäms i centrala avtal.

Omöjligt i praktiken

I praktiken betyder det att det blir mycket svårt, sannolikt nästan omöjligt, för något fackförbund - Kommunal möjligen undantaget - att få ett avtal som lovar mer än 2,2 procent eller 590 kronor. De fem LO-förbunden i 6F - Byggnads, SEKO, Målarna, Elektrikerna och Fastighets - kan inte räkna med stöd för sitt krav på drygt 3 procents löneökningar från något håll.

Målarna har varslat om strejk redan från fredag, Byggnads på tisdag i nästa vecka. I båda fallen handlar det i grunden om viktiga maktfrågor, där arbetsgivarna vill öka sin kontroll. Men kravet på större löneökningar finns också med.

Efter de senaste dagarnas skulle det bli svårt att driva det med trovärdighet. Å andra sidan inser förhoppningsvis byggbranschens arbetsgivare att de ännu en gång misslyckats med att lägga om lönesystemen.

God min

Det är precis det LO-ordförandens och Svenskt Näringslivsbasens utspel i dag betyder. Och även om förbundsordförandena i 6F håller god min i dag lär det inte vara populärt.

För LO-ledningen kommer tiden fram till kongressen i sommar att handla mycket om att reparera samarbetsklimatet i organisationen. Det blir säkert inte så lätt.

Å andra sidan har LO-ledningen antagligen underlättat förhandlingarna om nya löner för ett par miljoner löntagare. Det borde också vara värt något.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.