Kära S-ledning, väljarna ser er som Darth Vader

När S och SD ligger jämsides är det dags för omprövning, inte av typsnittet på affischerna utan av innehållet i politiken

Det berättas från Moderaterna om hur Sven Otto Littorin, då nyvald partisekreterare, reste till partiets kandidatutbildning för att tala allvar med pigga partivänner.

Valet 2002 var nyss förlorat och Moderaterna hade krossats till smulor under Göran Perssons mäktiga valmaskin. Men Sven Otto Littorins ärende var inte att strö salt i såren, det var att reformera sitt parti.

Inför delegaterna höll han upp en affisch med vita måsar mot ljusblå himmel.

"Det här är som ni själva uppfattar er" sa han. Deltagarna log och fick något varmt i blicken, de kände verkligen igen sitt parti.

Sedan bytte Sven Otto Littorin affisch.

"Det här är hur väljarna uppfattar er".

Bilden föreställde Darth Vader.

Det blev jättedålig stämning.

Jag kom att tänka på Darth Vader när jag såg sagan om Romeo och Julia i Hudiskvall. Ni vet, berättelsen om S-politikern Nina Burchardt, 45, som blev kär i SD-toppen Johnny Skalin, 41, och som blev utfryst av sitt parti. Tyvärr har det hänt på riktigt. 2019.

– Det är klart att vi står långt ifrån varandra, rent politiskt, säger Nina Burchardt till Aftonbladet, när hon berättar om kärleken till Johnny.

Men kärlek följer inga räta linjer, varken i Hudiksvall eller någon annanstans.

Hur tror Stefan Löfven behandlingen av Nina Burchardt påverkar vanliga människors bild av Socialdemokraterna?

Jag tror att det är Darth Vader de ser. Och jag lovar, Romeo och Julia i Hudiskvall har varit samtalsämne kring vartenda fikabord i detta land senaste veckan.

Det märkliga är att S-ledningen inte verkar se hur långt från sina väljare - vanligt folk - som de håller på att hamna. Den "mellanvalsstrategi" partiet antog förra veckan handlar om att vässa kommunikationen men behålla politiken. Jag tror tyvärr resultatet kan bli att man mer effektivt berättar något allt färre vill höra.

– Stefan Löfven bör be sina väljare om ursäkt i stället, sa Ulrica Schenström (M) i Aftonbladet ledares podd Åsiktskorridoren i måndags.

Schenström var statssekreterare och en av arkitekterna bakom "Nya Moderaterna". Hennes slutsats är att Socialdemokraternas problem i dag och Moderaternas i valet 2002 påminner om varandra. Båda partierna glömde bort sina väljare i det politiska spelet. Och väljarna vände dem därför ryggen.

Om hon har rätt finns det ännu tid för Socialdemokraterna att komma ihåg vilka de representerar. Det finns tid för omprövning och att räta på ryggen.

Den fackliga tankesmedjan Katalys publicerade i lördags rapporten Tre sätt att finansiera välfärden av Enna Gerin och Balder Bergström där de föreslår en höjd skattekvot i nästa budget.

Välfärdens problem beror på att vi tar ut 240 miljarder mindre i skatt varje år än om vi behållit skattenivån för tjugo år sedan.

Alla ser välfärdskrisen torna upp sig. I veckan sa Stockholms sjukhus upp 800 läkare och undersköterskor och åtta av tio kommuner kommer att tvingas spara.

LO-ekonomerna har tagit upp detta länge och kommunpolitiker från alla partier ser vad som är på väg att hända. Magdalena Andersson har själv varnat för konsekvenserna. Ändå orkar politikerna uppenbarligen inte öppna plånboken.

När Socialdemokraterna och SD nu ligger jämsides i de flesta större opinionsmätningar är det dags för omprövning, inte av typsnittet på affischerna utan av innehållet i politiken.

Det hoppfulla i jämförelsen med Sven Otto Littorin är ju faktiskt att han lyckades. Moderaterna reste sig och 2010 hade partiet fördubblats. En vecka är lång tid i politiken och det är tre år till nästa val.

Jag tycker Socialdemokraterna offentligt ska redovisa sina krav i detalj inför nästa förhandling precis som de mindre partierna alltid gör.

Om inte det är välfärdens tur i nästa budget – med mångmiljardinvesteringar – får Centern och Liberalerna hitta någon annan att regera med.

Inte för att vara en dysterkvist, men om inte Socialdemokratins högsta ledning börjar lyssna på väljarna kommer SD sannolikt att gå om S i nästa mätning.

Snart går folket utan er.

Chatta med Anders Lindberg om S-krisen

Chatten öppnar 28 november klockan 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    28 nov 2019

    Vänner, tack för en trevlig chatt. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att besvara alla frågor. Men nu är klockan 12 och jag måste gå på lunch.

    Vi ses i spalterna.

    Anders

  • Anders Lindberg
    28 nov 2019

    Hej

    Jag tycker inte värnskatten ska tas bort, sedan ser jag gärna förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och sänkt brytpunkt för statlig skatt som en början. 

    I förlängningen bör vi prata igenom både hela kapitalbeskattningen och jobbskatteavdragen.

    Anders

  • 28 nov 2019

    Kan du ge exempel på vilka skatter du tycker ska höjas så att välfärden prioriteras?

    Fredrik
  • Anders Lindberg
    28 nov 2019

    Hej

    Låter som en rimlig strategi.

    Anders

  • 28 nov 2019

    Vi får frågor dagligen ang Hudiksvall och hur S ser på förhållanden mellan människor och numera hänvisar jag till Stockholm och Sveagatan för där tycks dom ha svaret på frågorna när det gäller förhållanden.

    Beatrice

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.