Klassklyftan dödar även utan corona

Pengar köper coronasäkert hus och ett längre liv

"Vår uppfattning är att om man får invånarna med på tåget får man ett starkare tryck."

DNs intervju med Johan Carlson, Generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, om den svenska coronastrategin visar hur man tänker kring medborgarskapet i en demokrati präglad av välstånd.

Men den visar också vad som händer när välståndet inte omfattar alla.

Under de fyra veckorna kring sportlovet var en miljon svenskar på resa. Smittan spreds från Italien, men senare har det visat sig att smittspridningen var bredare än så. Den kom från Frankrike, Storbritannien och en rad andra länder.

Detta är klassamhället

De som dog var inte främst de som reste. De första tecknen på samhällsspridning kom när smittskyddet i Stockholm noterade att den svensksomaliska gruppen drabbats.

"Och sedan har vi sett att det är platser med stora grupper invandrare som har drabbats också i övriga landet."

Det är det här som är klassamhället. För även om välbärgad medelklass i Bromma och överklassen på Östermalm var de som tog med sig smittan från sina sportlovsresor, var det i Sveriges utsatta områden människor dog först. Områden präglade av fattigdom, utsatthet, trångboddhet, områden där människor arbetar inom omsorgen och andra typer av arbeten där det är svårare att undvika att bli smittad.

Corona klassfråga

Coronaviruset blev en klassfråga, även om Johan Carlson inte talar om det i intervjun är det där vi landar.

"Hur mycket polisbilar du än har så måste de som jobbar i äldrevården gå till jobbet, gå tillbaka hem, handla och annat."

Samhället stannar inte ens i en kris, vissa funktioner kommer så länge det är möjligt hållas igång oavsett vad som händer i samhället. Den som bor i villa, har bil och kan jobba hemifrån har lättare att hålla avstånd än den som bor i hyresrätt och måste åka kollektivtrafik till ett jobb som kräver fysisk närvaro.

Det som skiljer Sverige från övriga länder i pandemin är främst två saker, att man bestämt sig för att lita på att var och en i befolkningen klarar av att fatta för kollektivet gynnsamma beslut, och att låta strategin styras av etablerad kunskap, istället för att tillåta politiska överväganden vara vägledande.

För Johan Carlson bestämmer.

Och han ser uppenbarligen ett samhälle som inte räckte till ens före krisen.

Pengar köper längre liv

På samhällsnivå är en av de främsta åtgärderna vi kan vidta för att hålla människor vid liv att arbeta med att förebygga ohälsan. Sverige är ett land där det i huvudstaden skiljer 18 år i förväntad medellivslängd i de fattigaste delarna av staden och de rikaste. Det är inte berättelsen om ett land där alla är lika mycket värda.

Det är berättelsen om ett land där coronaviruset slog hårdast mot de som redan dör i förtid av klassklyftan vi byggt.

Förmögenhet köper inte bara fina bilar och bostäder. Det köper också ett längre liv.

Det borde inte ens Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni tycka är rimligt.

 
Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Jenny Wennberg
    12 juni 2020

    Nu är det tyvärr dags att avsluta chatten för idag. Önskar er en riktigt trevlig helg! 

  • Jenny Wennberg
    12 juni 2020

    Hej Alwani, 

    för vissa nödvändiga beslut, bland annat att stoppa vinstuttaget ur välfärden, finns idag inte en riksdagsmajoriet. Det parlamentariska läget försvårar såklart. Somliga beslut, som det att avreglera apoteksmarknaden, är också svåra att rulla tillbaka när de väl genomförts. Valfrihet har också länge definierats som "privata utförare", som det funnits en stor tilltro till ska göra vård och omsorg mer effektiv och billigare för att det uppstår konkurrens. Så har det som bekant inte riktigt blivit, men övertygelser är uppenbarligen svåra att bryta, ens när fakta talar emot. Precis som du säger bekämpar vi inte brottsligheten med bara polis/fängelse/böter. Inte ens polisen anser sig ensam kunna bekämpa brottsligheten. Under hösten fanns en intressant debatt om vikten av ett starkt samhälle där både skola och socialtjänst spelar en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet. Förhoppningsvis hittar vi tillbaka till den debatten när mindre handlar om corona. 

  • 12 juni 2020

    Sverige är ett politiskt arrogant land där segregation och inadekvat integration är ett resultat av medvetna beslut fattade av politiker som fortfarande tror på det "trickle-down economics", en bevisad falerad finansmodell från Reagans tid. Detta märks inte minst på arbets- och bostadsmarknaden. Min fråga är vad du tror är skälet till att människor inte ser detta? Verkan av det ovannämnda är känt i mer än 30 år. Att blunda för problem eller hota med polis/fängelse/böter är ingen lösning. Varför väljer man att inte lösa problemen tror du? Tack för en bra artikel. Ha en bra sommar Jenny.

    Alwani F. Svensson
  • Jenny Wennberg
    12 juni 2020

    Hej Fernando! 

    Tack för att du läste ledaren, och för de vänliga orden. 

  • 12 juni 2020

    Verkligen bra artikel som öppnar ögonen, som visar det samhället som vi bor i, med sina värsta sidor.Sådan kunskap är viktigt att sprida för att det ska finnas möjlighet att ändra situationen.

    Fernando Banares