Mejla

Daniel Swedin

Danska sossar kan vinna på pensionen

Socialdemokratin finns till för arbetarklassen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mette Frederiksen (S) ser ut att bli Danmarks nästa statsminister.
Foto: Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
Mette Frederiksen (S) ser ut att bli Danmarks nästa statsminister.

LEDARE

Under närmare ett sekel hade de danska socialdemokraterna nästan alltid regeringsmakten. Men sedan millienskiftet har man bara haft statsministerposten under en mandatperiod. Varför?

För att arbetarklassen har övergivit partiet. Och ett av skälen till det är att partiets liberala syn på migrationspolitiken inte haft stöd bland arbetarklassen.

Ungefär så resonerade partiledaren Mette Frederiksen och de danska socialdemokraternas ledning när de för ett år sedan presenterade sin nya flyktingpolitik. "Rättfärdig och realistisk – en utlänningspolitik som samlar Danmark", var rubriken och beskrevs som ett återtåg till de uppfattningar partiet stod för fram till 1980-talet.

Inte ett parti för alla

Danmark ska ta emot färre invandrare men fler kvotflyktingar. Möjligheten att söka asyl i landet ska bort, men mer pengar ska gå till UNHCR.

Utomeuropeiska invandrare ska med mycket piska och litet morot integreras. Dessutom har partiet anslutit sig till många skärpningar som den borgerliga regeringen redan genomfört, bland annat den anstötliga smyckeslagen som innebär att dansk polis får konfiskera asylsökandes värdesaker för att bekosta uppehället i Danmark.

Vad man än tycker om strategin så bär den frukt. När Danmark går till val den 5 juni så är Socialdemokraterna klart störst i mätningarna. Man borde inte bli förvånad.

Statsvetenskaplig forskning visar att de senaste valen i Danmark vinns av den som väljarna uppfattar är mest trovärdig i att strama åt för invandare. Och just nu är det Socialdemokraterna.

Men den socialdemokratiska comebacken handlar inte bara om det. Till skillnad från många andra europeiska S-partier har man självmant övergivit idén att man är ett catch-all-parti, ett parti som är så oförargligt att det kan locka väljare ur alla socio-ekonomiska grupper. Socialdemokrati är något annat, resonerar man i Köpenhamn.

Lovar arvsskatt och välfärd

Mette Frederiksen – som till skillnad från sin företrädare Helle Thorning-Schmidt har sina rötter i arbetarklassen – lovar att förbättra pensionerna och att kroppsarbetare ska få gå i pension tidigare än akademiker. Lönedumpningen i låglöneyrken ska bort, kapital- och arvsskatter ska höjas, välfärden byggas ut och skola, vård och omsorg ska inte längre drivas med marknadslogik.

Dansk socialdemokrati är på så sätt en socialdemokrati som struntar i marginalväljare och förklarar sig lojal med arbetarklassen.

Så kan man också vinna val.


Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.