Väljarna är inte till salu, Sabuni

Det ljusskygga PR-fifflet behöver lagstiftas bort

Nyamko Sabuni och Liberalerna har hamnat i en smetig röra tillsammans med PR-byrån Nordic Public Affairs.

När Nyamko Sabuni, 33 år gammal, försökte kryssa sig in i riksdagen fick hon i SVT:s valvaka frågor om varför svensk politik alls skulle innehålla personvalskampanjer . "Det är ju vi människor i partiet som formar politiken och då måste vi ju bli synliga" svarade hon då. "Folk måste få veta vilka det är som kommit fram till ett partiprogram".

Håhå, jaja. 2002 känns långt borta.

Svenska Dagbladet har kunnat avslöja att Sabuni och "människorna i partiet" inte alls har så stort inflytande över de där partiprogrammen. I stället har man lämnat över tunga frågor till PR-byråer, specifikt Nordic Public Affairs, och deras betalande kunder. Det handlar om företag, i det här fallet lastbilstillverkaren Scania och eventuellt även Svenskt Näringsliv, som betalat stora summor till NP Affairs för att dessa ska styra Liberalerna och regeringsförhandlingarna åt det håll man betalat för.

Betalt för att få in kärnkraften

Sabuni ska ha fått kampanjstöd från NP Affairs för att bli partiledare, och relationen ska ha gjort att hon bestämde sig för att hålla sitt första partiledartal om något så obegripligt som en elektrifieringskommission. Det var Scanias beställning. En stenhård lobbying för att få den blocköverskridande energiöverenskommelsen att haverera över kärnkraften ska också ha skett. Och nog havererade den alltid.

Bakom de politiska kulisserna stod företagen, tjänstemän och NP Affairs grundare Johan Jakobsson. Samme Jakobsson – då partisekreterare hos Folkpartiet – som blev känd i valet 2006 efter att ha polisanmälts för dataintrång på Socialdemokraternas partikansli. Han avgick raskt, men är alltså i dag tillbaka i partiledarens öra.

Behandlar väljarna som varor

Sådana här smetiga och ljusskygga affärer är inte unika för Liberalerna. Politiken är en liten värld där människor går in och ut mellan uppdrag och politiska positioner. Alla känner alla. Vän och kollega smälter ihop. Och en bra idé är väl en bra idé, fastän vänkollegan som pitchat den fått betalt?

Dessa korridorer har länge krävt upprensning. Inte bara väljarna har rätt till att veta hur politiken skapas – även partiernas medlemmar måste kunna veta om det är deras intressen och idéer som företräds, eller de betalande företagens. Sverige behöver ha lagar kring en sådan öppenhet, garantera transparens och sluta acceptera att väljare och partimedlemmar blir varor för toppolitikerna att handla med.

Hösten 2002 delade Sabuni TV-studio med en annan personvalskampanjare – Socialdemokraten Jan Emanuel Johansson. Också han förespråkade öppenhet och raka rör mot väljarna då. Också han har i dag blivit känd för att sälja ut det mesta som är rätt och riktigt.

Åren går, men doften av korruption tycks bestå.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare, Liberalerna och PR-fifflet. Chatten öppnar klockan 09.00, men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen

Denna chatt är stängd.

  • Lotta Ilona Häyrynen
    8 maj 2020

    Nu är det dags för mig att avsluta chatten. Tusen tack allihop! Fantastiska frågor den här morgonen måste jag säga. Fortsätt ta hand om er där ute och jag hoppas att vi hörs i en chatt snart igen!

  • 8 maj 2020

    Ett första steg att ta bort dessa lobbyister och PR byråer borde inte vara så svår. Förbjud att dessa betalas med skattekronor. Jag vill absolut inte vara med att betala för demokratins nedmontering i storföretagens intressen före medborgarnas rättigheter.

    K.C

    Hej K.C! Nu är det ju inte så att det är politiken som med skattemedel betalar PR-byråerna utan företagen som är kunder hos dem och som vill att politiken ska svänga åt ett visst håll (även om man såklart kan diskutera att friskolor och vårdbolag använder sina vinster, som ju kommer från våra skattepengar, till att anlita PR-byråer), så jag tror inte en sådan lagstiftning skulle göra så stor skillnad. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 8 maj 2020

    Hej! Finns det inte exempel även från socialdemokratiskt håll där olika samhällsintressen haft sin hand över politiken/politikerna? Jag tänker på allt från fackföreningsrörelsen till kulturgrupperingar. Är väl heller inte ovanligt att näringslivet rekryterar höga socialdemokrater för att öka sitt inflytande?

    Jens

    Tycker inte det går att jämföra relationen mellan S och fackföreningsrörelsen med relationen mellan politiska partier och dolda PR-intressen. S och LO:s relation måste vara bland de öppnaste som finns inom svensk politik, där kan vi ju definitivt prata om transparens och organisationerna har historiskt grundat varandra. 

    Med det sagt: Svängdörrarna mellan politiken och PR-branschen och privata intressen är verkligen inte unik för Liberalerna eller övriga borgerliga partier. Sådant finns absolut inom S också. Många tidigare ministrar har hoppat emellan och varje större PR-byrå som sysslar med den här typen av påverkansarbete har minst en socialdemokrat anställd. Finns också en och annan skandal att googla fram där, och mycket har skrivits om det tidigare. Göran Greider listade väldigt många fall i Dala-Demokraten här om dagen, till exempel. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 8 maj 2020

    Hej lotta! Varför bytar vi inte ut alla politiker på hög nivå. Varenda en är korrupt och definitivt inte transparanta. Revolution kan lösa så vi får tillbaka folk styret, vad tycker du?

    Olla

    För det första tror jag inte ett dugg på att "varenda" politiker är korrupt. Så svartvit kommer världen aldrig bli. För det andra är revolution den absolut dummaste idén någon i Sverige över huvud taget skulle kunna tänkas att komma på för att lösa problemen vårt samhälle har.  

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 8 maj 2020

    Sverige ät det enda landet dom tillåter riskkapitalbolag på börsen att bedriva skolor och vård

    Stig-Anders Hansson

    I vårdfallet är Sverige inte riktigt så unika så vitt jag vet, men när det kommer till skolor är det absolut sant att vi har ett unikt marknadsvänligt system. Definitivt ett område i svensk politik som skulle behöva enormt mycket starkare lagstiftning. Skolan finns till för eleverna, ingen annan. 

    Lotta Ilona Häyrynen