Barnfattigdomen är en skam för landet

Klyftorna har fortsatt växa under Löfven

Publicerad 2019-06-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går publicerade Rädda Barnen rapporten "Välfärd – men inte för alla" som beskriver den svenska familjepolitikens utveckling. Resultatet är upprörande, men inte överraskande. Rapporten visar nämligen att Sverige sjunker som en sten när det handlar om politikens förmåga att skapa jämlika villkor för barnen i vårt samhälle.

Helt utan familjepolitiska insatser skulle omkring en fjärdedel av barnfamiljerna i vårt land vara fattiga. I början av 2000-talet hade familjepolitiska åtgärder som till exempel bostadsbidrag och underhållsstöd lyckats sänka den siffran till mellan åtta och nio procent.

Andelen fattiga har fördubblats

I dag, knappt 20 år senare, har andelen fattiga barnfamiljer fördubblats. Det betyder att många fler barn växer upp utan att få samma chanser som sina jämnåriga.

Det borde vara ett totalt politiskt misslyckande men är i själva verket resultatet av ett politiskt samtal som alltid prioriterat rut-avdrag, jobbskatteavdrag och tuffare tag mot sjuka och arbetslösa framför höjda barnbidrag, en social bostadspolitik eller andra åtgärder som skulle kunna begränsa fattigdomen.

Somliga politiker fortsätter till och med att tala om ett "bidragstak" som den mest angelägna åtgärden i tiden.

Klyftorna fortsätter att öka

Fredrik Reinfeldts regeringar är ansvariga för mycket av den omvända fördelningspolitik som präglat de senaste 20 åren, men långt ifrån allt. Rädda Barnens rapport visar att utvecklingen fortsatt under Stefan Löfvens tid som statsminister. Och med januariavtalets löften om höjda tak för rutavdragen och skattesänkningar för de allra rikaste lär utvecklingen fortsätta.

Vi kan ha olika åsikter om hur höga ambitioner fördelningspolitiken ska ha eller hur jämlikt Sverige borde vara. Men vi borde inte behöva diskutera att inga barn som växer upp i vårt land ska behöva leva i fattigdom. När politiken leder till just detta behöver den läggas om. Svårare är det faktiskt inte.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.