Mejla

Jonna Sima

Försäkringskassan tror ME-sjuke Sture bluffar

Myndigheten framstår som hjärtlös

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Fallen med svårt sjuka som blir nekade sjukersättning av Försäkringskassan är inga enskilda misstag. Mönstret visar på ett systemfel. Aftonbladet uppmärksammade i går Sture Eklund, 45, som lider av ständig trötthet och svår värk sedan 2013. Sannolikt lider han av diagnosen ME/CFS, ett kroniskt tillstånd som förvärras av fysisk och mental ansträngning.
Trots sin sjukdom kan Sture arbeta halvtid. Genom att jobba hemifrån kan han arbeta tre timmar på förmiddagen, vila i tre timmar och sedan arbeta ytterligare en timme. Resterande femtio procent har han sökt sjukpenning för, men fått avslag hos Försäkringskassan.

Får återigen avslag från F-kassan

Förra hösten slog Umeå förvaltningsrätt fast att Sture Eklunds "sjukdomsbesvär nedsätter hans arbetsförmåga i den omfattning som anges i de aktuella läkarintygen." Försäkringskassan började betala ut sjukpenning, men lättnaden för Sture blev kortvarig. Nu har myndigheten börjat avslå hans ansökningar igen, trots att han inte blivit ett dugg friskare.

Sture Eklunds fall illustrerar det krassa påståendet att man måste vara frisk för att orka vara sjuk.

Motiveringen är att Försäkringskassan gör en ny bedömning för varje sjukperiod, oavsett vad domstolen säger.
Sture Eklunds fall illustrerar det krassa påståendet att man måste vara frisk för att orka vara sjuk.
– Det känns som att Försäkringskassan har bestämt sig för att jag bluffar, säger han till Aftonbladet.
Tusentals svenskar befinner sig i en liknande situation. Gruppen som nekats eller fått sin sjukpenning indragen har mer än fyrfaldigats de senaste åren, enligt en granskning gjord av Inspektionen för socialförsäkringar.
Det kan vara en förklaring till att bara 20 procent av svenskarna har stort förtroende för Försäkringskassan. Bristen på tillit undergräver förtroendet för samhällets skyddsnät.

Måste reparera förtroendet

På rikspolitisk nivå hotar den borgerliga oppositionen med att fälla socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Inte för att sådana som Sture Eklund far illa, utan för att den förre generaldirektören Ann-Marie Begler fick sparken på ett enligt dem orättfärdigt sätt. Det är också en prioritering av samhällsproblemen.

Försäkringskassan gick nyligen i en märklig debattartikel till angrepp mot Aftonbladets ledarsida som de anser svartmålar myndigheten. "Medkänsla får inte styra rätten till ersättning – det är lagen som avgör vem som har rätt till vad", konstaterar den tillfälliga generaldirektören Maria Hemström Hemmingsson.
Myndigheten framstod inte direkt som mindre hjärtlös efter det inlägget.

Regeringen måste fortsätta reparera förtroendet för socialförsäkringarna. Strandhäll sparkade Begler och har plockat bort den så kallade 9-dagarsregeln.

Nu måste reglerna tillåta sjuka att vara sjuka.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.