Högern vill ta din pensionshöjning

Passar på när Ryssland invaderar Ukraina

Den 24 februari skickade regeringskansliet ut förslaget om ett garantitillägg till pensionärerna på remiss. Precis samma dag beordrade Vladimir Putin den ryska arméns fullskaliga invasion av Ukraina.

De två händelserna har inget samband. Däremot har hotet mot Ukrainas självständighet och säkerheten i Europa fått väldigt många att vända bort blicken. Det borde vi nog inte göra. De senaste veckorna har nämligen borgerliga ledarsidor och debattörer målat upp en bild av närmast enhälligt motstånd mot pensionsförslaget.

DN debatt kallar sju "ledande" pensions- och sparekonomer förslaget för pensionspopulism. I Göteborgsposten hävdas att förslaget är en käftsmäll mot alla som gjort rätt för sig. Och Expressen menar att hela processen luktar illa.

Avsikten är lätt att genomskåda. Borgerliga partierna ska förses med argument för att rösta nej till att höja pensionen med upp till tusen kronor för den fattigaste hälften av landets pensionärer.

Frågan är, skulle det vara lika lätt om inte alla blickar vore vända mot Ukraina?

Skulle Annie Lööf, Ebba Busch eller Jimmie Åkesson kunna vinnas för rollen att säga nej till tusen kronor mer till de fattigaste pensionärerna om inte säkerhetspolitiken tog allt syre?

Knappast. Inte när valrörelsen står för dörren.

Frågor om pension ska avgöras i pensionsgruppen, argumenterar de borgerliga debattörerna. Där är det enighet som gäller. I praktiken betyder det veto för alla som motsätter sig bättre pensioner.

Det finns absolut skäl för en stabil i pensionspolitik. Systemet måste vara långsiktigt om vi ska kunna lita på det. Ändå skaver argumentet när det största oppositionspartiet just meddelat att man tänker lägga om den säkerhetspolitiska kursen, om nödvändigt med en rösts övervikt.

Pensioner borde vara en av politikens hetaste frågor

Det största problemet med att låsa in villkoren för landets äldre i pensionsgruppen är kanske ändå att det dödat all debatt. Och under tiden har höjningen av pensionsåldern rullat på, samtidigt som många tvingas inse hur lite löftet om en pension det går att leva på är värt.

Det borde vara en av politikens hetaste frågor. Vi vet ju att det är ett av vardagens mest brännande ämnen.

Vänsterpartiet ingår inte i pensionsgruppen. När Nooshi Dadgostar förde in pensionerna i förhandlingarna inför statsministeromröstningen ville hon samtidigt skriva manus till valrörelsen. Pensionsfrågan hör hemma där.

För den som vill stoppa höjningen passar det antagligen ganska bra om debatten kring vårens budget får föras i skuggan av den säkerhetspolitiska krisen. Men det är en tillfällig respit.

Det svenska samhällskontraktet bygger på ett fungerande pensionssystem. Politiken och pensionsgruppen har inte levererat. Säger riksdagen nej till garantitillägget är det faktiskt bara rimligt att väljarna får möjlighet att säga sin mening i september.