Ledare

Om ett år har nog Sabuni bytt jobb

Liberalerna är ett krångelparti - för alla

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Enligt Pollofpolls.se, en sammanvägning av opinionsmätningar i Sverige har Liberalerna just nu 2,6 procent. Ändå var Nyamko Sabuni kaxig som få i Ekots lördagsintervju.

Hon lovade att bli garanten mot frihetsinskränkande politik i en framtida borgerlig regering och för en borgerlig ekonomisk politik. Hennes mandat, berättade hon, blir nödvändiga för Ulf Kristersson.

Förutom då att 2,6 procent inte skulle ge några mandat alls.

Tillträdde 2019

Nyamko Sabuni tillträdde som partiledare i juni 2019 och sedan dess har Liberalerna aldrig nått över fyra procent, oftast har de legat under tre procent. Störst rubriker har de fått efter interna bråk.

Liberalerna är fortfarande djupt splittrade mellan en mer SD-vänlig falang och en mer liberal som vill hålla Jimmie Åkesson borta från makten. Vilken av dessa både grupper som är starkast efter valet återstår att se. Men SD-motståndarna kan mycket väl gå segrande ur striden beroende på vilka personer som skulle väljas in i riksdagen.

Krångelparti

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer har tidigare varnat för att Liberalerna kan komma att byta sida igen, men har sedan tonat ner den retoriken.

Tydligt är dock att Moderaterna inte betraktar Liberalerna som pålitliga i regeringsfrågan. Det är heller inte klart att Nyamko Sabuni är välkommen i en Ulf Kristersson-ledd regering ens om hon skulle komma in i riksdagen.

Liberalerna är ett krångelparti – för alla.

Stödröster från M

Att Moderaterna tvekar är begripligt. Nyamko Sabunis enda chans att komma över fyra procent är med hjälp av vad som ibland kallas "Broder fyra procent" – alltså moderata stödröster.

Men Moderaterna behöver sina väljare själva.

Enligt Pollofpolls.se har Moderaterna just nu 20,4 procent medan SD samlar 19,4. Om Moderaternas väljare stödröstar på något annat parti kan Jimmie Åkesson mycket väl bli större.

Inte längre 2002

Nyamko Sabuni valdes till partiledare av de som ville öppna upp för samarbete med SD. Det, lovade de, skulle leda till att framgångar som i språktestvalet 2002 då Liberalerna under Lars "Lejonkungen" Leijonborg nästan gick om Moderaterna.

Men det är inte 2002 längre, alla till höger är kritiska till invandrare. Konkurrensen är stenhård.

Gissningsvis kommer Liberalerna att byta strategi efter valet, eller resterna av partiet i varje fall.

Nyamko Sabuni kan göra klokt i att snart börja putsa på sin CV.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sabuni har glömt bort liberalismen i sitt parti

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Nyamko Sabuni

Jimmie Åkesson

Gunnar Strömmer

Moderaterna