Sabunis terrorexpert vill kontrollera nätet

Magnus Ranstorp.

När EU-kommissionen träffar ett nytt ordförandeland sker det mest spännande bakom kulisserna. De sista planerna ska finslipas i möten mellan ansvarig minister och kommissionär.

Blir det några ordentliga förslag i den hållbarhetsstrategi, som nu skrivs om i Bryssel efter att det första utkastet mött hård kritik?

Hur tänker Sverige hantera nya lagar om hedgefonder och annat spekulativt kapital?

Kommer det nya lagtexter om bättre rättssäkerhet i höst, till exempel om rätten att bli betraktad som oskyldig tills man är dömd?

Frågorna är fortfarande många, även om Fredrik Reinfeldt och José Manuel Barroso lovordade sitt samarbete på gårdagens presskonferens.

Ett centralt område är det fördjupade polissamarbetet. Beatrice Ask tycks komma bra överens med den ansvarige kommissionären, Jacques Barrot. De vill gärna lyfta fram medborgarnas rättigheter mer.

Problemet är att de sex största medlemsländerna har sin egen dagordning. Efter terrorattackerna i London och Madrid drev de sex fram handlingsplaner fulla av repressiva åtgärder.

En av dem handlar om det som kallas ”radikalisering och rekrytering till terrorism”. Under största möjliga tystnad kom EU-länderna överens om att övervaka hemsidor, kriminalisera ”uppvigling” till terrorism, och så vidare.

Aftonbladets ledarsida har kritiserat arbetet tidigare för hemlighetsmakeriet och den ensidiga inriktningen på islamism. Det är glädjande att Säpos ledning har en annan syn på ämnet än många andra inom EU.

När jag intervjuade Säpos chefsanalytiker Malena Rembe för en tid sedan gav hon en bredare bild av varför människor lockas av våldsbudskap. Säpochefen Anders Danielsson distanserar sig från forskaren Magnus Ranstorps oseriösa studie av radikalisering i Rosengård.

Nu tar Magnus Ranstorp till orda igen. Sverige ligger för lågt när det gäller att ”förebygga radikalisering”, skriver Ranstorp i en guide till EU-ordförandeskapet som ges ut av PR-byrån Hill & Knowlton. Tysklands initiativ för att kontrollera internet var mycket bättre, menar terrorforskaren.

Han ser i alla fall en ljuspunkt.

”Integrationsdepartementet har intagit en mycket aktiv roll genom att beställa studier och rapporter om vänster-, höger- och islamistisk extremism”, skriver Ranstorp. Utan att nämna att han själv är en av de forskare som Nyamko Sabuni anlitat, eller den kritik som hans Rosengårdsstudie har väckt.

Visst finns det ett hot från extrema grupper som använder sin tolkning av islam för att locka anhängare. Hur det svenska ordförandeskapet ska möta det hotet borde diskuteras mycket mer. Segregation, upplevd diskriminering och likheter mellan olika former av extremism måste få en större roll än hittills i EU:s arbete.

Det arbetet är Beatrice Ask bättre lämpad att leda än Nyamko Sabuni och hennes ensidiga terrorforskare.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln