Regeringen måste lösa krisen i äldrevården

Lämna besked om välfärden Magdalena Andersson

Av: Ingvar Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson för två år sedan i Almedalen
Foto: LOTTE FERNVALL
Magdalena Andersson för två år sedan i Almedalen

Aftonbladet har de senaste dagarna publicerat Mary Mårtenssons skakande berättelse från företaget Attendos äldreboende Duvan i Linköping. Tidigare anställda vittnar om hur tre personer kunde ha ansvar för 95 äldre varav flera led av demens. De berättar om nattliga arbetspass med upp till 100 larm och 20 blöjbyten.

Redan för två år sedan slog IVO, inspektionen för vård och omsorg, fast att boendet hade för lite personal. Ändå har underbemanningen fortsatt eftersom företaget valde att överklaga i stället för att åtgärda bristerna. Först fem månader efter kammarrättens beslut säger sig Attendo ha höjt bemanningen.

Vill maximera vinsten

Berättelserna från Duvan säger något om problemet med privata vårdföretag vars mål är att leverera maximal vinst till sina ägare. Men det säger också någonting om tillståndet i den svenska äldreomsorgen i stort. Enligt Arbetsmiljöverket som just nu genomför en nationell tillsyn i äldreomsorgen är just bristen på balans mellan arbetsbelastning och resurser ett genomgående problem.

Situationen är ohållbar på många platser.

Ändå kommer det att kunna bli betydligt värre. Att vi blir allt äldre betyder också att antalet åldringar som behöver stöd och omvårdnad kommer att växa. Finansdepartementets försiktiga siffror pekar på att kommunerna i slutet av nästa mandatperiod kommer att behöva ytterligare 90 miljarder kronor ­­— för att klara nuvarande standard i till exempel äldreomsorgen.

Kostnaderna för att åtgärda brister, höja de anställdas status och utjämna regionala skillnader kan vi bara tänka oss.

Finansminister är på plats

I dag är det Socialdemokraternas dag i Almedalen. Statsminister Stefan Löfven väljer att avstå och har i stället ägnat veckan åt att pendla mellan Bryssel och dragspelsstämmor i Värmland. I hans ställe får finansminister Magdalena Andersson representera partiet.

Det är faktiskt inte så tokigt. Att skapa resurser för välfärden och kommunerna blir nämligen en av de viktigaste utmaningarna för varje regering under de närmaste åren. Det handlar om verkligheten för hundratusentals äldre och anställda i omsorgen. Det handlar om vardagen på äldreboenden som Duvan.

Den parlamentariska situationen och januariavtalet ställer upp tydliga gränser för vad Magdalena Andersson kan lova i dag. Men hon kan lova att resurser till välfärden alltid kommer att ha den högsta prioriteten för en socialdemokratisk finansminister.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.