Kina bör backa från Hongkong

Två vägar för Hongkongs öde

Uppdaterad 2019-09-04 | Publicerad 2019-09-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hongkongs ledare Carrie Lam framför protesterande Hongkongbor.

Protesterna i Hongkong är inne på sin fjortonde vecka. Under den gångna helgen har polisvåldet trappats upp. Bilderna som läckt ut från staden har varit vedervärdigt brutala.
Men de är inte det enda som läckt.

Ett inofficiellt samtal som Hongkongs ledare Carrie Lam hade i förra veckan med några företagsledare avslöjar att hon skulle vilja avgå om det vore möjligt. På inspelningen säger hon sig vilja be om ursäkt och att hennes handlingsutrymme är minimalt eftersom hon måste tjäna både Kinas kommunistregering och Hongkongs folk.

Förtroendet kört i botten

Det är inte omöjligt att det läckta samtalet är planterat av Carrie Lams administration för att väcka sympatier för den hårt ansatta ledaren. Detta förnekas givetvis, men i desinformationens Kina är det svårt att veta vad som är sant.
De senaste månadernas ihärdiga protester utlöstes av Hongkongbornas försök att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Den nya lagen sågs som ännu ett steg mot att frångå principen om "ett land, tvåsystem" som slogs fast när Storbritannien överlämnade regionen till Kina 1997.

Men även om Hongkongs ledning har lagt lagförslaget "på is", har protesterna fortsatt. Förtroendet för att den politiska ledningen ska kunna stå emot Xi Jinpings ambitioner att vara den store ledaren som enar landet är kört i botten.

Två vägar för Hongkongs öde

I söndags varnade dessutom Peking för att "slutet kommer" för proteströrelsen.
Det mesta tyder nu på att det finns två vägar för Hongkongs öde. Antingen kommer Kina att trycka tillbaka protesterna militärt. Priset för det blir högt, såväl ekonomiskt som i den redan ansträngda relationen till omvärlden och USA. Om Xi Jinping skulle ge efter för protesterna utmanar han sitt eget styre. Ett hopp om en demokratisk utveckling kommer då att tändas runt om i Kina.

Det är inte svårt att förstå varför demonstranterna i Hongkong kämpar in i det sista.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.