Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Vaccineringen får inte bli nästa kris

Någon måste peka med hela handen i dagens partiledardebatt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Idag får Ulf Kristersson en chans att tala till sina partikamrater i regionerna - vaccineringen måste göras enligt rekommendationerna.

Foto: NILS PETTER NILSSON

LEDARE

När det politiska året idag inleds på allvar med partiledardebatt i riksdagen ges chansen att visa var skåpet ska stå i vaccineringen mot covid-19.

Som i Sverige verkar haverera redan innan den kommit igång på riktigt.

79 000, knappt hälften, av de vaccindoser som har levererats till regionerna har förbrukats, enligt Folkhälsomyndigheten. Varför bara hälften?

Jo, för att spara till dos två, som flera regioner har uppgett för FHM. Problemet är att det går rakt emot myndighetens rekommendationer. De säger att alla doser kan användas direkt eftersom leveransen av nya är säkrad.

Värre skandal än testningen

Istället för att delas ut så att vi kan ta oss ur den här pandemin så fort som möjligt ligger vaccindoserna i kylskåp runtom i landet. Helt i onödan.

Som om det inte vore nog har tre regioner inte ens rapporterat in hur det gått med vaccineringen under förra veckan.

Något får det att kännas som att vi kommer se tillbaka på vaccineringen som en ännu värre skandal än testningen och smittspårningen.

Kristersson vill bråka om ansvar

Men så måste det inte bli. Vi är fortfarande bara i startgroparna av vaccineringen, de stora leveranserna ligger ännu framför oss. Om vi skärper oss nu kan det här gå vägen.

Förhoppningsvis ägnas en del av dagens debatt åt att förmedla det till landets regionpolitiker.

Tyvärr verkar Ulf Kristersson redan ha bestämt sig för att höstens följetong om vems ansvar svensk sjukvård är ska få en fortsättning.

Han inledde veckan med att säga på Folk och Försvar att det finns brister i det system som nu ska vaccinera den svenska befolkningen. Han talar om regionerna, får man förmoda.

Ta chansen idag

Av någon anledning drar han slutsatsen att testning och smittspårning inte har funkat särskilt bra på grund av regeringens "senfärdighet och passivitet". Trots att det ju är regionernas ansvar att testa, smittspåra och vaccinera svenskarna.

Det har återkommande påpekats på den här ledarsidan att Ulf Kristerssons parti bestämmer i en stor del av våra 21 regioner. Tolv av dem är borgerligt styrda, åtta har ett blocköverskridande styre.

Idag får han och de andra partiledarna en chans att tala till sina partikamrater ute i landet. Den som kan få regionerna att rätta sig i leden - att helt enkelt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer - kommer att ha gjort en insats för landets återhämtning.


Kommer vaccineringen att flyta på som den ska? Är det rimligt att fördela det ansvaret på 21 olika regioner? Chatta med Atle Morseth Edvinsson från klockan 09:00. Du kan skriva inlägg redan nu.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinering är inte som att välja godis

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rosenbad

Ulf Kristersson

Moderaterna

Ebba Busch

Partiledardebatt

Covid-19

Coronaviruset