Black Friday gör så jag tappar hoppet

Människovärdet har rationaliserats bort

Fler än vanligt lär shoppa via nätet den här omgången av Black Friday, men man ska inte tro att det inte har sina baksidor. Bilden är från 2016.

Black Friday, dagen med de ofattbart låga priserna, står för dörren. I år firas även shoppingens högtid på ett annat sätt än vanligt. För de som vill slå till på billiga produkter är förstås internet en bra variant när vi inte ska trängas i butiker. Men e-handelns uppsving har en baksida.

I en tid när vi måste hålla avståndet och helst ska stanna hemma lanseras massiva reklamkampanjer för att locka oss till köpcentrum. Även ett vanligt år måste man ta sig för pannan. Klimatkrisen kräver att vi ställer om till en hållbar livsstil, då är vi inte hjälpta av att stora bolag gör allt de kan för att driva på konsumtionen. Det är lätt att tappa hoppet.

I år kan det tänkas att fler än vanligt shoppar från soffan, med tanke på att e-handeln tagit fart rejält under coronapandemin. När vi nu ändå ska ha den här importerade handelshögtiden kommer det förhoppningsvis att göra trycket på sjukvården något mindre.

Det har gått så långt att man inte bryr sig om de anställda smittas av ett dödligt virus

Men man ska inte tro att den påfrestningen går upp i rök. Istället flyttas den till de stora e-handlarnas lager, där den drabbar de anställda.

Belastningen man upplever som anställd på ett lager inom e-handeln när det är Black Friday är mycket värre än en vanlig dag. Så beskrivs det av Amanda Gearing, organiserare på brittiska facket GMB, som i veckan deltog i tankesmedjan Arena Idés samtal om hur det är att jobba för e-handelsjätten Amazon.

Arena Idé släppte nyligen en rapport om hur vi påverkas av våra arbeten. En av slutsatserna är att de som saknar meningsfulla arbeten tenderar att ha en mörkare syn på samhället.

Att till exempel inte ha inflytande över arbetsplatsen och att ha repetitiva arbetsuppgifter svärtar ned synen på hur demokratiskt samhället är, känslan av tillhörighet och tilliten till andra människor. Man blir bitter.

Inte konstigt man blir bitter

Det låter som en beskrivning av hur det är att jobba för Amazon och vara en av de som ska skeppa iväg de ofantliga mängderna av varor som säljs under Black Friday.

På Amazons lager sätter datorer upp produktivitetsmål och övervakar arbetet. Istället för att de anställdas arbete underlättas blir de robotiserade. Människovärdet har rationaliserats bort. Det har gått så långt att man inte bryr sig om de anställda smittas av ett dödligt virus.

- Kontorsarbetarna kunde arbeta hemifrån medan lagerarbetarna fick trängas på kollektivtrafiken på vägen till jobbet, säger Amanda Gearing om hur det varit på Amazons lager i Storbritannien under pandemin.

Nej, det är inte konstigt att de förbittras och målar samhället i mörka färger. Det är det inte heller att man ibland känner hopplöshet inför vår tids stora utmaningar.

Ändå är det inget alternativ att ge upp. Om fredagens shoppinghysteri för något gott med sig är det att vi tvingas öppna ögonen för de obekväma effekterna av den. Det är den strimma av ljus som jag väljer att fokusera på.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.