Först tog nazisterna gatan, sedan sinnena

Enligt Karl Marx upprepar sig alltid historien – först som tragedi, sen som fars.

Jag kan inte släppa den tanken när jag läser Sebastian Haffners fantastiska En tysk mans historia som nyligen gavs ut i pocket av Norstedts.

Berättelsen börjar i författarens barndom när första världskriget bryter ut och vindlar genom mellankrigs­tidens tyska misär där familjen förlorar allt – fram till Hitlers makt­övertagande och Tredje riket.

Haffner började egentligen skriva boken 1939 men det skulle dröja över 60 år innan den publicerades. Den är ett ”efterlämnat ungdomsverk” som utgivaren poetiskt uttrycker saken.

Tyvärr handlar den också om vår tid.

Författaren är som folk är mest, notarie vid en domstol med god borgerlig uppfostran.

”Han är inte född till hjälte, än mindre till martyr. Han är helt enkelt en genomsnittsmänniska” skriver han.

Det är det lilla folkets historia som skildras – i en ovanlig tid.

Som många andra tittade han på nazisternas framgångar som från en teaterloge.

”Jag var fortfarande benägen att inte riktigt ta dem på allvar – en utbredd tendens bland deras oerfarna motståndare, något som har hjälpt dem mycket och fortfarande hjälper dem”, skriver han.

Den 30 januari 1933 utsågs Adolf Hitler till rikskansler. Det var ingen revolution eller kupp, den borgerliga högern ansåg sig ha ”fångat in” nazisterna som förutom Hitler bara fick två platser i regeringen. Resten i det ”nationella samlingskabinettet” var vanliga högermän.

Allt gick enligt lagen.

Sedan började det tyska samhället förändras. Först togs gatorna över – sedan människors sinnen. Med effektiviteten hos en ockuperande armé grep nazisterna kontrollen.

Vanligt folks reaktion påminner om det vi ser i Ungern eller i Ryssland i dag. Människor håller sig till vardagens rutiner, till det triviala. Som om för­ändringarna inte rör dem.

Sebastian Haffner berättar hur det extrema blir normalt, hur judeförföljelser och angrepp på kommunister pågår samtidigt som det vanliga livet fortsätter vid sidan om.

Är vi vaccinerade mot att samma sak skulle kunna hända igen?

Menar Gyllene gryning i Grekland och Jobbik i Ungern allvar med vad de säger?

Menar Sverigedemokraterna allvar?

När Adolf Hitler just tagit makten hade Haffner ett samtal med sin far om saken. De var överens om att Hitler nog kunde ställa till det ordentligt, men inte skulle han bli långvarig?

En tysk mans historia slutar 1933.

Författaren flydde till London 1938.

Hans riktiga namn var Raimund Pretzel, men det vågade han inte använda.

I Europavalet för snart ett år sedan gick de högerextrema framåt rejält. Från Tyskland blev för första gången en nazist invald. I Frankrike, Danmark och Storbritannien blev högerextrema partier störst.

I Sverige sitter en person, som inte anser att judar är svenskar, som andre vice talman.

Är det historien som fars vi nu ser återupprepas?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.