Sommarslöa partier föredrar strandlivet

Politikerna missar chansen att nå ut till väljarna med de frågor de anser viktigast under de varma sommarveckorna. Snart kommer konkurrensen om utrymmet bli hårdare.

Sommaren är en tid för ­tidningsläsande. När vi blir lediga läser vi dem grund­ligare än någonsin. Det gäller såväl papperstidningar som läsande på mobilen, läs­plattan eller datorn. Läsarsiffrorna – också för artiklar om tunga politiska ämnen – är skyhöga. 

Det är någonting som svenska politiker inte ­verkar vilja ta in. Det är mer bekvämt att tro att det politiska intresset försvinner under de varmaste sommarveckorna. En ­sådan villfarelse gör det försvarligt att i princip stänga partikanslierna trots att det är mindre än sju veckor kvar till valet.

Tyst efter Almedalen

Så trots att väljarna troget följt media har de fått nöja sig med nyheter om ogenomtänkta statusuppdateringar på Facebook, att Mona Sahlin ska samordna kampen mot våldsbejakande extremism och förrätta drop-in-vigslar på Pridegalan och att riksdagsmannen Gunnar Axén (M) slängt ut sin TV i ilskan över Athena Farrokhzads sommarprat.

Att inga partier valt att ­göra några mer seriösa utspel ­inför valet är märkligt. Senast vi såg något från dem var ­under Almedalsveckan och då försökte de alla skrika

i munnen på varandra. ­Resultatet blev att inte ­mycket nådde utanför Visbys ringmur. Men sedan tystnade de helt. Så har det inte ­alltid varit.

I Göran Perssons regering brukade den mediestrategiska ministern Margareta Winberg alltid arbeta en sommarvecka och resultatet uteblev inte. Dag efter dag brukade hon toppa ­nyhetssändningar. En bra påminnelse för mer ­sommarslöa politiker.

Andra jobbar

Självklart behöver också politiker semester. Men på de flesta arbetsplatser inser man att några måste vara

i tjänst även under sommaren för att verksamheten ska upprätthållas. Det inser ­sommarjobbande studenter, arbetslösa som måste söka jobb även när andra har ­ledigt och alla som arbetar

i verksam­heter som inte kan semesterstängas. Där kan man inte räkna med att få exakt de ­semesterveckor man själv vill ha.

Tuffare konkurrens

Att politikerna tagit kollektiv semester är något som främst slår mot dem själva. De har missat chansen att nå ut till ­väljare med de ­frågor som de själva helst vill synas i. När semestrarna drar sig mot sitt slut kommer ­konkurrensen om utrymmet bli tuffare. Då blir det ­svårare att sätta dag­ordningen för budskapet.

I Sverige är sommar­semestern nästan helig. Det kan man förstå efter en lång, kall och mörk ­vinter. Men de som aspirerar på att styra landet ­borde visa att de är mer ­intresserade av att hålla liv i den politiska debatten än att ligga på stranden – även om ­solen skiner. 

Följ ämnen i artikeln